WHO har fått nog – kan slå till mot falukorv

2025 05 27

Världshälsoorganisationen, WHO, är redo att agera mot så kallad ultraprocesserad mat.

Exempel på sådan typ av livsmedel är chips, glass, godis, läsk, pommes frites och korv. Ofta innehåller maten mycket fett, socker och salt och har dessutom bearbetats “mycket” och industriellt, enligt Livsmedelsverket.

Även mat som innehåller ingredienser som “inte används i matlagning hemma” eller som är negativt för hälsan ingår i kategorin.

Bland annat räknas falukorv som ultraprocesserad mat, som enligt studier kan vara beroendeframkallande.

– Vi är vana vid begreppet sockerberoende, men det finns inga diagnoser på matberoende överhuvudtaget. Med det sagt är alla forskare överens om att det finns ett beroendeliknande beteende, sade Kristina Andersson, näringsfysiolog och utbildad vid Karolinska institutet, till TV4 hösten 2023.

Ska införa globala riktlinjer

Nu är WHO på allvar redo att ta upp kampen mot den utpekade matkategorin. Organisationen söker för närvarande experter för att utveckla en riktlinje om konsumtion av ultraprocesserade livsmedel för hela världen.

– Allt fler bevis tyder på att en kost rik på högprocesserade livsmedel – vanligtvis kallade "ultraprocesserade livsmedel" – är förknippad med ökad risk för ett antal kostrelaterade icke-smittsamma sjukdomar och andra negativa hälsoeffekter, skriver WHO i ett uttalande.

Enligt Mark Lawrence, WHO-expert, är det bråttom. Han säger att WHO är redo att agera.

– Vi vet att ultraprocessad mat är dålig för hälsan och att den representerar ett livsmedels­system som inte är uthålligt för planeten. Man kan alltid säga att det behövs mer forskning – och vi behöver veta mer kring mekanismerna – men jag anser att det är hög tid att agera, säger Lawrence till SvD.

LÄS MER: Forskare uppmanar: Sätt varningsetiketter på falukorv

"Måste komma åt grundproblemet"

Livsmedelsverket framhåller att det finns många studier som pekar på risk för fetma och kroniska sjukdomar om man äter mycket “ultraprocesserad mat”.

Men studier visar också att det framför allt är ultraprocessad mat som innehåller mycket fett, salt och socker som ligger bakom att risken för fetma och kroniska sjukdomar ökar. Därför är det inte så enkelt att man kan säga att det är bearbetningen av maten som förklarar sambandet.

Mark Lawrence håller inte med fullt ut.

– Det där är industrins älsklingsargument, men det gör bara att vi blir kvar på samma punkt. För mycket socker, salt eller mättat fett är symtomen, men vi behöver komma åt grund­problemet.

Foto: JaBB

Text: Redaktionen


Oväntat knep – så får du glass för halva priset

2025 07 18

Glassen har blivit jättedyr.

Hela 22 procent.

Så mycket har glasspriset ökat de senaste tre åren, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

För barnfamiljer blir ökningen särskilt kännbar, menar vardagsekonomen Magnus Hjelmér på ICA Banken.

Särskilt den här tiden på året. Glass hör till sommaren och det är svårt för föräldrar att säga nej till barnen när familjen är på stranden.

– Matpriserna har ökat, det känner vi alla i plånboken, och så även glassen. Jag räknade lite innan jag kom hit och jämförde priserna på multipack och singelförpackning hos en av de stora glassleverantörerna, säger Magnus Hjelmér i TV4:s Nyhetsmorgon.

Går att kapa halva kostnaden

I just skillnaden mellan multipack och singelförpackning ligger nyckeln för den som vill kapa sina glaskostnader.

Och det går faktiskt att få glass för halva priset, enligt Magnus Hjelmér.

– Det man kan göra är att köpa flerpack, stoppa glassen i en termos och ta med sig till stranden. Då har du halverat din glasskostnad, säger ekonomen till SR.

Han gav samma tips när han besökte Nyhetsmorgon tidigare i veckan. För den som tror att glassen ska smälta har Magnus Hjelmér ett lugnande besked.

– Nej, det håller. Det är ett fantastiskt bra knep.

LÄS MER: Läkare varnar för populär sommardryck – “kan svimma”

"Passar på att höja"

En av anledningarna till att glassen blivit så dyr är att priset på exempelvis mjölk, grädde och socker har ökat kraftigt.

Förra året var siffrorna ännu värre. Då hade glasspriset ökat med 30 procent under de föregående fyra åren.

Betydligt mer än andra livsmedel.

– Jag tycker det är orimligt, med tanke på att de övriga priserna inte har ökat i samma utsträckning, sade Johanna Hållén, generalsekreterare vid Sveriges konsumenter, till SVT vid tillfället.

Årstiden kan också påverka priset, misstänker Johanna Hållén.

– Jag tror att glasstillverkarna delvis passar på att höja priserna nu inför glassäsongen.

LÄS MER: Ica-butik i blåsväder – kund har insjuknat

Foto: Let Ideas Compete resp I. Korme

Text: Redaktionen


Angrepp mot Rysslands ledande energibolag

2025 07 18

Det ryska statliga oljebolaget Gazprom har angripits av Ukraina.

Det är Ukrainas militära underrättelsetjänst som har genomfört en storskalig cyberattack mot den ryska energijätten Gazproms nätverksinfrastruktur.

Gazprom är Rysslands statliga energibolag och en av världens största producenter och exportörer av gas.

– Genom att hacka sig in har en hel databas utraderats vilket har orsakat betydande störningar, säger en källa till Kyiv Independent.

Tillbaka till medeltiden

Angreppet ska ha ägt rum under torsdagen den 17 juli.

Det riktade sig mot system som används av Gazprom och dess dotterbolag, som man från Ukrainas håll menar är direkt stödjande av Rysslands fullskaliga invasion mot landet.

Stora mängder data påstås ha förstörts och man ska ha installerat programvara som är utformad för att ytterligare skada företagets informationssystem.

– Nedbrytningen av ryska informationssystem till den teknologiska medeltiden fortsätter, säger en källa från Ukrainas underrättelsetjänst till tidningen.

– Vi gratulerar ryska cyberspecialister till denna prestation och rekommenderar att de gradvis byter ut sina möss och tangentbord mot hammare och tång.

Kraftfulla servrar

Enligt källor till tidningen har kluster av kraftfulla servrar förstörts i attacken.

Även programvara som används för att hantera nyckeldata i Gazproms tekniska infrastruktur ska ha skadats.

Det handlar om dokument, kontrakt, analysdata för rörledningar, ventiler och pumpar bland annat.

Obrukbara

Tillgången till Gazproms interna system stängdes av för nästan 20 000 systemadministratörer, och säkerhetskopior av viktiga databaser raderades.

Attacken ska ha påverkat omkring 390 dotterbolag och filialer till Gazprom.

Flera servrar ska ha fått operativsystem borttagna eller inaktiverade, och många datorer ska ha blivit obrukbara.

Uppgifterna kring cyberattacken har inte kunnat verifieras av Kyiv Independent.

Varken Gazprom eller ryska myndigheter har kommenterat den rapporterade händelsen.

Foto: Q. Graaf, resp President of Russia Office

Text: Redaktionen