2023 04 22

JUST NU: Vill skicka väpnad styrka till Sudan

Regeringen Kristersson förbereder nu en mycket brådskande väpnad insats i krislandet Sudan.

Läget i Sudan har försämrats kraftigt på kort tid och minst 400 personer uppges ha dödats.

Den verkliga siffran kan vara mycket, mycket högre.

Goda råd dyra

Bakgrunden är att våldsamma strider har brutit ut mellan Sudans armé och den paramilitära grupperingen Rapid Support Forces som strider om makten i landet.

Situationen på marken i huvudstaden Khartoum och i andra delar av det enorma landet med 46 miljoner invånare eskalerar och nu är goda råd dyra för omvärlden som vill rädda sina medborgare ut ur landet.

– Som UD tidigare har berättat så finns både utsänd svensk personal i Sudan och andra svenskar, säger utrikesminister Tobias Billström vid en extrainsatt presskonferens på lördagskvällen.

Ovanligt beslut

Regeringen hoppas nu på att kunna få ut såväl ambassadpersonalen, deras familjer och anhöriga samt även anda svenska i landet.

Försvarsminister Pål Jonson förklarar att regeringen nu vill att riksdagen agerar skyndsamt för att fatta ett ovanligt beslut.

– Beslutet skulle i så fall innebära att riksdagen medger att regeringen ställer en väpnad styrka till förfogande, säger försvarsministern.

Fritagningsinsatser

Styrkans uppgift är utmanande.

– Att stödja och genomföra en evakueringsinsats av svenska och utländska medborgare från Sudan.

Den svenska väpnade styrkan ska på plats i Sudan kunna genomföra följande insatser:

- Skyddsinsatser

- Räddningsinsatser

- Fritagningsinsatser

Ska kunna förstärkas

– Styrkan ska därför med kort varsel också kunna förstärkas för att kunna bibehålla handlingsfrihet vid ett utdraget eller ytterligare försämrat säkerhetsläge, säger försvarsministern.

Det hela ska genomföras i samarbete med andra länder understryker utrikesministern.

Statsminister Ulf Kristersson och M-KD-L-regeringen, som samverkar med SD, har förberett planerna på en väpnad styrka den senaste veckan.

Extrainsatt möte i morgon

– Sedan stridigheterna utbröt den 15 april så har regeringen jobbat hårt med förberedelser för att kunna bistå vid ett internationellt evakueringsuppdrag så fort det blir möjligt, säger Tobias Billström.

I morgon söndag väntas riksdagen kallas till ett extrainsatt sammanträde för att godkänna regeringens planer på en väpnad styrka till Sudan.

Ett godkännande från riksdagen är ett krav för att Sverige ska kunna sända väpnade styrkor till andra länder.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen