Vill se krafttag i händelse av krig: ”Ju mer desto bättre”
2025 03 08
Beredskapen för produktionen av mat i Sverige i händelse av en allvarlig kris eller krig är för dålig.
Detta enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen, som pekar på det allvarliga läget i säkerhetspolitiken.
Nu efterlyser man en ökad beredskap för svensk livsmedelsproduktion.
– Behovet av en robust livsmedelskedja har sannolikt aldrig varit större än i dag – om man jämför har upprustningen av det militära försvaret kickat igång ganska snabbt, och man har gjort stora investeringar. Vi behöver komma ikapp med investeringar inom livsmedelsberedskap, säger Jimmy Sandell, näringspolitisk chef på branschorganisationen Livsmedelsföretagen till SVT.
Här är förslagen
Bland de förslag som nämns är avtal som säkrar svenska matproducenters tillgång till el, vatten, drivmedel och transporter.
Vidare vill Livsmedelsföretagen att Sverige etablerar strategiska lager av viktiga varor inom matproduktionen.
Läs mer: NATOJÄTTE – ”Alla män ska tränas för krig”
“Minskar sårbarheten vid krig”
I början av 90-talet var tre fjärdedelar av all mat som förbrukades producerat i Sverige, att jämföra med ungefär hälften idag.
Jämfört med grannlandet Finland, som räknas som ett land med hög beredskap, där siffran ligger på 80 procent.
– Att stora delar av livsmedelsindustrin går med förlust är ett hot mot Sveriges livsmedelsberedskap. Därför måste det bli billigare och enklare att producera livsmedel i Sverige. Då kan företagen bli lönsamma och växa i fredstid så att de kan vara robusta och flexibla i kristid, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.
Läs vidare: “Risk för storskaligt krig i Europa” – Natoland varnar efter Trumps utspel
Foto: Joel Danielsson på Försvaret samt G. Johnson
Text: Redaktionen