JUST NU: Viktig information till alla som ska köra i jul

2022 12 22

Flera faktorer utgör tillsammans potentiella risker på vägarna inför årets julfirande.

Årets julafton kan skapa ovanligt många problem i trafiken, rapporterar Expressen.

Det faktum att julafton i år infaller på en lördag innebär inte bara lediga bonusdagar som brinner inne – utan även att mycket av trafiken koncentreras till fredagen.

Dessutom ligger snö i luften och det kommer bli halt på vägarna.

– På fredagen kommer många åka till släkten och många reser ifrån storstäderna till runtom i landet. Då kör man på vägar som man kanske inte är van vid och långa sträckor, varnar Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Uppmanar till förberedelse

Trafikverket uppmanar nu alla som ska ut och köra i jul att vara förberedda för en utmanande resa. Det gäller att ha bra däck och ta med sig extra spolarvätska om det är mycket slask.

Man ska även undvika de minsta vägarna om det går.

– Vi rekommenderar de stora vägarna. även om de är mest trafikerade så sväljer de mycket trafik och prioriteras både för plogning och för andra utryckningar. Det är alltid bättre att välja de stora vägarna, i den mån det är möjligt, säger Katarina Wolffram till Expressen.

Fyra tips

För tidningen listar Trafikverket ytterligare fyra tips på hur du ska framföra ditt fordon säkert under den hektiska jultrafiken:

- Kör utvilad

- Ta tid för pauser

- Håll hastigheten

- Håll avstånd till andra bila

"Lurigare på annandagen"

Kallare luft kommer att röra sig ned över landet imorgon, fredag. Nederbörd både i form av snö och regn lär resultera i svårigheter och haka i trafiken.

När snöfallsområdet drar upp över Norrland på annandagen och det klarnar upp och blir kallare i södra Sverige blir risken ännu större med tanke på väderomslagen.

När det klarnar upp kan det bli halt. På julafton blir det minusgrader men ganska torrt väder, det bildas inte så mycket ny halka men kan ändå vara halt. Det är ju vinterväder. På annandagen är det mer lurigt då vi har det här gränslandet mellan nederbörd och kyla, säger SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog till Dagens Nyheter.

Många går miste om vit jul

Någon vit jul för hela svenska folket lär det inte bli tal om. Det har inte skett sedan 2010, även om det var nära förra året. I år lär alla som bor på den södra halvan av landet få räkna med en regnruskig och grön jul.

– Det är inte så vanligt med vita jular i hela landet, konstaterar Linnea Rehn Wittskog.

LÄS MER: Ruskigt besked lagom till julafton

Foto: S. Sammy

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen