JUST NU: Viktig information till alla som ska köra i jul

2022 12 22

Flera faktorer utgör tillsammans potentiella risker på vägarna inför årets julfirande.

Årets julafton kan skapa ovanligt många problem i trafiken, rapporterar Expressen.

Det faktum att julafton i år infaller på en lördag innebär inte bara lediga bonusdagar som brinner inne – utan även att mycket av trafiken koncentreras till fredagen.

Dessutom ligger snö i luften och det kommer bli halt på vägarna.

– På fredagen kommer många åka till släkten och många reser ifrån storstäderna till runtom i landet. Då kör man på vägar som man kanske inte är van vid och långa sträckor, varnar Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Uppmanar till förberedelse

Trafikverket uppmanar nu alla som ska ut och köra i jul att vara förberedda för en utmanande resa. Det gäller att ha bra däck och ta med sig extra spolarvätska om det är mycket slask.

Man ska även undvika de minsta vägarna om det går.

– Vi rekommenderar de stora vägarna. även om de är mest trafikerade så sväljer de mycket trafik och prioriteras både för plogning och för andra utryckningar. Det är alltid bättre att välja de stora vägarna, i den mån det är möjligt, säger Katarina Wolffram till Expressen.

Fyra tips

För tidningen listar Trafikverket ytterligare fyra tips på hur du ska framföra ditt fordon säkert under den hektiska jultrafiken:

- Kör utvilad

- Ta tid för pauser

- Håll hastigheten

- Håll avstånd till andra bila

"Lurigare på annandagen"

Kallare luft kommer att röra sig ned över landet imorgon, fredag. Nederbörd både i form av snö och regn lär resultera i svårigheter och haka i trafiken.

När snöfallsområdet drar upp över Norrland på annandagen och det klarnar upp och blir kallare i södra Sverige blir risken ännu större med tanke på väderomslagen.

När det klarnar upp kan det bli halt. På julafton blir det minusgrader men ganska torrt väder, det bildas inte så mycket ny halka men kan ändå vara halt. Det är ju vinterväder. På annandagen är det mer lurigt då vi har det här gränslandet mellan nederbörd och kyla, säger SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog till Dagens Nyheter.

Många går miste om vit jul

Någon vit jul för hela svenska folket lär det inte bli tal om. Det har inte skett sedan 2010, även om det var nära förra året. I år lär alla som bor på den södra halvan av landet få räkna med en regnruskig och grön jul.

– Det är inte så vanligt med vita jular i hela landet, konstaterar Linnea Rehn Wittskog.

LÄS MER: Ruskigt besked lagom till julafton

Foto: S. Sammy

Text: Redaktionen