SVERIGE: Ruskigt besked lagom till julafton

2022 12 15

Den som hoppas på en vit jul riskerar att bli besviken.

I stora delar av landet förväntas nämligen regnrusk och töväder lagom till julafton, rapporterar Aftonbladet.

– Den ordentliga kylan kommer att ersättas av riktigt milt väder efter helgen så prognosen för en vit jul ser inte lovande ut. Men det är långt kvar till julafton och läget kan förändras, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Upp till sju plusgrader

Det vita, krispiga och snöiga vintervädret verkar med andra ord ha spelat ut sitt register under slutet av november och första halvan av december för det här året.

Under nästa vecka är prognosen mycket regn i Svealand, Götaland och även en bit över Norrlandskusten.

Före jul kan det bli så mycket som sju plusgrader.

Vit jul i norra landet

Men för de som bor i nordligare delar av Sverige – till exempel i Norra Dalarna och Jämtland – tyder ingenting på att det inte blir en vit jul i år.

– Vädret följs upp av fuktig luft och då kan det komma en hel del snö just här. Men längre söderut än så kommer det att töa och då blir det osäkert hur mycket snö som ligger kvar till jul. Längre norr ser det ut att bli en vit jul. Det ser ut att komma snö, och ännu mer under julhelgen.

Ger inte upp hoppet

Lina Frost, meteorolog på SMHI, vill dock hålla hoppet uppe. Institutets prognos sträcker sig enbart fram till lilla julafton, och det är alltid osäkert mot slutet av tiodagarsprognoser.

– Det går inte att säga något definitivt. Men det vi har i prognosen är att det här vintervädret kommer att förändras till början av nästa vecka då det blir mildare luft som drar in. Den nederbörd som kommer att falla i Götaland och Svealand då är mest regn, säger hon till DN.

57 centimeter snö

På Lucia i tisdags kunde dock nästan hela landet njuta av snö. Mest snö var det igår i Lövånger i Skellefteå kommun som hade hela 57 centimeter.

En ort i samma kommun, Bygdsiljum, låg på andra plats med 52 centimeter.

I södra Sverige är det dock tunnare och där riskerar snön att alltså att försvinna helt i veckan som kommer.

– I dagsläget med den prognos vi har ser det ut som att Götaland och stora delar av Svealand får en grön jul, medan man från norra Dalarna och norrut över Norrland får en vit jul med fortsatt minusgrader. Den nederbörd som faller där ser ut att bli snö, säger Lisa Frost.

Foto: J. Huang

Text: Redaktionen