SVERIGE: Ruskigt besked lagom till julafton

2022 12 15

Den som hoppas på en vit jul riskerar att bli besviken.

I stora delar av landet förväntas nämligen regnrusk och töväder lagom till julafton, rapporterar Aftonbladet.

– Den ordentliga kylan kommer att ersättas av riktigt milt väder efter helgen så prognosen för en vit jul ser inte lovande ut. Men det är långt kvar till julafton och läget kan förändras, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Upp till sju plusgrader

Det vita, krispiga och snöiga vintervädret verkar med andra ord ha spelat ut sitt register under slutet av november och första halvan av december för det här året.

Under nästa vecka är prognosen mycket regn i Svealand, Götaland och även en bit över Norrlandskusten.

Före jul kan det bli så mycket som sju plusgrader.

Vit jul i norra landet

Men för de som bor i nordligare delar av Sverige – till exempel i Norra Dalarna och Jämtland – tyder ingenting på att det inte blir en vit jul i år.

– Vädret följs upp av fuktig luft och då kan det komma en hel del snö just här. Men längre söderut än så kommer det att töa och då blir det osäkert hur mycket snö som ligger kvar till jul. Längre norr ser det ut att bli en vit jul. Det ser ut att komma snö, och ännu mer under julhelgen.

Ger inte upp hoppet

Lina Frost, meteorolog på SMHI, vill dock hålla hoppet uppe. Institutets prognos sträcker sig enbart fram till lilla julafton, och det är alltid osäkert mot slutet av tiodagarsprognoser.

– Det går inte att säga något definitivt. Men det vi har i prognosen är att det här vintervädret kommer att förändras till början av nästa vecka då det blir mildare luft som drar in. Den nederbörd som kommer att falla i Götaland och Svealand då är mest regn, säger hon till DN.

57 centimeter snö

På Lucia i tisdags kunde dock nästan hela landet njuta av snö. Mest snö var det igår i Lövånger i Skellefteå kommun som hade hela 57 centimeter.

En ort i samma kommun, Bygdsiljum, låg på andra plats med 52 centimeter.

I södra Sverige är det dock tunnare och där riskerar snön att alltså att försvinna helt i veckan som kommer.

– I dagsläget med den prognos vi har ser det ut som att Götaland och stora delar av Svealand får en grön jul, medan man från norra Dalarna och norrut över Norrland får en vit jul med fortsatt minusgrader. Den nederbörd som faller där ser ut att bli snö, säger Lisa Frost.

Foto: J. Huang

Text: Redaktionen 


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen