Väntad toppkandidat för Moderaterna byter parti

2021 10 28

Moderaternas kanske främsta kandidat till riksdagen i Kalmar län – som plötsligt kastades ut från riksdagslistan – går nu över till ett annat parti.

Då M:s nuvarande riksdagsledamot från Kalmar län, Jan R Andersson, avböjt omval såg Carl-Wiktor ”Glesbygdsmoderaten” Svensson från Högsby ut att vara den kandidat med i särklass störst chans att toppa Moderaternas riksdagslista inför 2022 tillsammans med Västerviks oppositionsråd Harald Hjalmarsson.

Kastades ut från listan

Men då Moderaternas nomineringskommitté bedömde att Carl-Wiktor Svensson inte hade tid för riksdagsuppdraget – trots att Carl-Wiktor själv tydligt poängterar att han på ett glasklart sätt klargjort för nomineringskommittén att han har tid – så kastades han ut från listan av nomineringsgruppen varpå han igår lämnade partiet.

Nu kommer nästa överraskning för Moderaterna i Kalmar län vars process att forma sin riksdagslista förvandlats till en öppen strid med anklagelser och bråk i partiet. Carl-Wiktor Svensson (fd M), som är känd under smeknamnet Glesbygdsmoderaten, byter nu över till ett annat parti.

Trogen Moderaterna i generationer

– Jag och min närmsta familj har varit Moderaterna trogna sedan generationer tillbaka och jag har personligen över 10 års ideellt engagemang, bland annat i den moderata partitoppen här i länet.  När man trots den bakgrunden ifrågasätter både min intention, ambition och prestationsförmåga genom att underlåta att låta mitt namn stå till förfogande på Moderaternas riksdagslista mot bakgrund av att jag är småbarnsförälder och dessutom osanningsenligt dementerar min kunskapsnivå avseende riksdagsämbetets närvaromässiga innebörd – har jag fått nog, sa han igår.

Byter till annat parti

Men han tänker inte överge sitt partipolitiska engagemang – utan gasar tvärtom vidare i ett annat parti.

– Är det här då slutet för glesbygdsmoderaten? Ja, tyvärr. Är det här slutet på ditt politiska intresse och engagemang? Nej. Jag känner en stark pliktkänsla, inte minst utifrån ett demokratiskt perspektiv och de 761 väljare som gav mig deras personliga förtroende 2018, säger Carl-Wiktor Svensson.

– Efter mycket noga övervägande, partiprogramsläsning och med mycket hänsynstagande till mitt gamla partis sakpolitik, har jag landat i att jag redan nu vill representera ett annat parti och genom mitt engagemang försöka göra skillnad politiskt, säger han.

Har tillfrågats av SD

Han berättar att han blivit tillfrågad av SD men tackat nej.

– Jag har stor respekt för delar av deras partiprogram samt Jimmie Åkesson som partiföreträdare, säger han.

I stället går han nu över till ett annat parti.

Fokus på landsbygden och sjukvården

– Vid mina övervägande har jag lagt stor vikt vid värderingar och sakpolitik. Därför har jag valt att söka medlemskap i Kristdemokraterna. Landsbygdsfrågor, äganderätt, integration, sjukvård och skattepolitiken samt min roll som småbarnsförälder har fällt avgörandet – och så förstås att vi måste göra verklighet av politiken och byta ut denna företags- och landsbygdsfientliga regering med Miljöpartiet i spetsen. Jag uppmanar er att läsa KD:s partiprogram, i synnerhet delen om landsbygd. Mitt engagemang kvarstår, jag tycker vad jag tycker och känner att jag kan stå för det inom KD, och även om jag inte håller med Kristdemokraterna om precis allt, så får man försöka komma ihåg att jag inte heller höll med Moderaterna om allt och att man bäst förändrar detta genom envist engagemang och övertygelse.

En ”sista” hälsning

Carl-Wiktor Svensson är besviken över hur Moderaterna hanterat honom – en känsla han delar med Harald Hjalmarsson i Västervik som också sparkats ut från riksdagslistan mot sin vilja – och den före detta Glesbygdsmoderaten sänder också vad som tycks vara något av en sista hälsning till Moderaterna i Kalmar län.

– Kom ihåg – oavsett om det är kulingvind, valvindar eller mediastorm – så måste vi ta hand om varandra och våra familjer i första rum oavsett hur illa det blåser.

Läs hela Carl-Wiktors meddelande här.

Foto: Carl-Wiktor Svensson, Montage


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen