Väntad toppkandidat för Moderaterna byter parti

2021 10 28

Moderaternas kanske främsta kandidat till riksdagen i Kalmar län – som plötsligt kastades ut från riksdagslistan – går nu över till ett annat parti.

Då M:s nuvarande riksdagsledamot från Kalmar län, Jan R Andersson, avböjt omval såg Carl-Wiktor ”Glesbygdsmoderaten” Svensson från Högsby ut att vara den kandidat med i särklass störst chans att toppa Moderaternas riksdagslista inför 2022 tillsammans med Västerviks oppositionsråd Harald Hjalmarsson.

Kastades ut från listan

Men då Moderaternas nomineringskommitté bedömde att Carl-Wiktor Svensson inte hade tid för riksdagsuppdraget – trots att Carl-Wiktor själv tydligt poängterar att han på ett glasklart sätt klargjort för nomineringskommittén att han har tid – så kastades han ut från listan av nomineringsgruppen varpå han igår lämnade partiet.

Nu kommer nästa överraskning för Moderaterna i Kalmar län vars process att forma sin riksdagslista förvandlats till en öppen strid med anklagelser och bråk i partiet. Carl-Wiktor Svensson (fd M), som är känd under smeknamnet Glesbygdsmoderaten, byter nu över till ett annat parti.

Trogen Moderaterna i generationer

– Jag och min närmsta familj har varit Moderaterna trogna sedan generationer tillbaka och jag har personligen över 10 års ideellt engagemang, bland annat i den moderata partitoppen här i länet.  När man trots den bakgrunden ifrågasätter både min intention, ambition och prestationsförmåga genom att underlåta att låta mitt namn stå till förfogande på Moderaternas riksdagslista mot bakgrund av att jag är småbarnsförälder och dessutom osanningsenligt dementerar min kunskapsnivå avseende riksdagsämbetets närvaromässiga innebörd – har jag fått nog, sa han igår.

Byter till annat parti

Men han tänker inte överge sitt partipolitiska engagemang – utan gasar tvärtom vidare i ett annat parti.

– Är det här då slutet för glesbygdsmoderaten? Ja, tyvärr. Är det här slutet på ditt politiska intresse och engagemang? Nej. Jag känner en stark pliktkänsla, inte minst utifrån ett demokratiskt perspektiv och de 761 väljare som gav mig deras personliga förtroende 2018, säger Carl-Wiktor Svensson.

– Efter mycket noga övervägande, partiprogramsläsning och med mycket hänsynstagande till mitt gamla partis sakpolitik, har jag landat i att jag redan nu vill representera ett annat parti och genom mitt engagemang försöka göra skillnad politiskt, säger han.

Har tillfrågats av SD

Han berättar att han blivit tillfrågad av SD men tackat nej.

– Jag har stor respekt för delar av deras partiprogram samt Jimmie Åkesson som partiföreträdare, säger han.

I stället går han nu över till ett annat parti.

Fokus på landsbygden och sjukvården

– Vid mina övervägande har jag lagt stor vikt vid värderingar och sakpolitik. Därför har jag valt att söka medlemskap i Kristdemokraterna. Landsbygdsfrågor, äganderätt, integration, sjukvård och skattepolitiken samt min roll som småbarnsförälder har fällt avgörandet – och så förstås att vi måste göra verklighet av politiken och byta ut denna företags- och landsbygdsfientliga regering med Miljöpartiet i spetsen. Jag uppmanar er att läsa KD:s partiprogram, i synnerhet delen om landsbygd. Mitt engagemang kvarstår, jag tycker vad jag tycker och känner att jag kan stå för det inom KD, och även om jag inte håller med Kristdemokraterna om precis allt, så får man försöka komma ihåg att jag inte heller höll med Moderaterna om allt och att man bäst förändrar detta genom envist engagemang och övertygelse.

En ”sista” hälsning

Carl-Wiktor Svensson är besviken över hur Moderaterna hanterat honom – en känsla han delar med Harald Hjalmarsson i Västervik som också sparkats ut från riksdagslistan mot sin vilja – och den före detta Glesbygdsmoderaten sänder också vad som tycks vara något av en sista hälsning till Moderaterna i Kalmar län.

– Kom ihåg – oavsett om det är kulingvind, valvindar eller mediastorm – så måste vi ta hand om varandra och våra familjer i första rum oavsett hur illa det blåser.

Läs hela Carl-Wiktors meddelande här.

Foto: Carl-Wiktor Svensson, Montage