Väljarna har utvärderat regeringens vallöften

2022 12 07

En majoritet av väljarna tycker inte att regeringen har levt upp till de löften som utlovades innan valet.

Det indikerar en mätning från DN/Ipsos.

Över hälften av väljarna, 55 procent, svarar att de styrande partierna M, KD, L och SD bara i liten utsträckning lever upp till de löften som de gav före valet.

Endast 15 procent uppger att de tycker att regeringen i stor utsträckning lever upp till sina vallöften.

– Det är fortfarande väldigt tidigt i mandatperioden och en fullständig bedömning kan förstås inte göras ännu. Men eftersom det finns en debatt om svikna vallöften är det relevant att försöka fånga känslan i väljarkåren, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Bränsle, elpriser och klimatet

Framför allt riktas missnöje mot regeringens hantering av bränslepriserna och de höga elpriserna.

Bland väljarna som underkänner regeringen anser 33 procent att  löften om prissänkningar på drivmedel är det vallöfte som regeringen svikit mest, 23 procent anser att kompensation till elkunder är det största sveket, elva procent nämner miljö- och klimatfrågor och 31 procent svarar ”övrigt”.

Väljare som anser att regeringen lever upp till sina vallöften vänder blicken mot frågor som brottslighet och migration.

Nästan 30 procent av de nöjda väljarna anser att regeringen främst har levt upp till sina vallöften när det gäller kriminalpolitiken, 17 procent pekar på migrationspolitiken, åtta procent nämner energipolitiken och 44 procent svarar ”övrigt”.

Ungefär vart sjunde väljare som inte underkänner regeringen anser att det är för tidigt att döma Ulf Kristerssons styre.

– Det indikerar att bland de som inte är missnöjda finns en förhoppning om att regeringen ska komma med mer, säger Nicklas Källebring till DN.

Kämpig start

Flera opinionsmätningar har indikerat att högerregeringen har haft kämpiga första veckor på jobbet.

I går, tisdag, pekade en mätning från Sifo på att sex av tio svenskar är missnöjda med Kristersson-regeringen.

Endast tre procent svarade att de tycker att regeringen gör ett ”mycket bra jobb”.

– Nu finns det ju ofta större förväntningar på en ny regering än den kan införliva, men det är ingen positiv start för en regering att få de här siffrorna, konstaterade Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen