Putin utfärdar panikorder

2023 05 03

Oron inför den kommande ukrainska motoffensiven sprider sig innanför Kremls väggar.

Nu har den ryska diktatorn Vladimir Putin utfärdat en desperat order till statligt ägda ryska medier.

Putinregimen har tagit fram en lista med direktiv om hur medierna får rapportera om den ukrainska motoffensiven, rapporterar den oberoende nyhetssajten Meduza.

Kraven tyder på att Kreml förbereder sig inför ett stort militärt bakslag.  

De nya riktlinjerna innebär att ryska medier måste betona att Ukraina utrustats av Nato och västvärlden. Rapportering som beskriver den ukrainska armén som svag och dåligt rustad förbjuds.

– Om Ukraina, med hjälp av vapen från USA och Nato, når framgång är det förståeligt. Västvärlden har koncentrerat enorma ansträngningar till fronten, säger en källa nära Kreml till Meduza.

Den nya ordern ger även Putinregimen en möjlighet att beskriva små ryska framgångar i stora ordalag.

– Om den ukrainska armén misslyckas kommer Kreml kunna skryta med att den ryska armén framgångsrikt lyckats slå tillbaka en attack från överlägsna fiendestyrkor, säger källan.

Ingen rapportering om prislappen 

Regimen i Moskva har även förbjudit ryska medier att rapportera om hur mycket pengar som lagts på återuppbyggnaden av infrastruktur i de ockuperade områdena i Ukraina.

– Beslutet har fattats av rädsla eftersom regimen fruktar att den enorma prislappen kommer väcka allmän förbittring hos de ryska folket, uppger oberoende Moscow Times.

Statligt ägda medier uppmanas i stället att rapportera om hur ”problem blir lösta” och att skolor, förskolor och sjukhus återuppbyggs i ockuperade områden.

Förbereder katastrof

Ukrainas försvarsminister  Oleksіj Reznіkov uttalade sig under tisdagskvällen om Putinregimens planer vid en storskalig militär förlust i Ukraina.

Ministern utesluter inte att Kreml kan inleda en omfattande reträtt från de ockuperade områdena.

Men Vladimir Putin kommer inte erkänna att Ryssland besegrats militärt.

Han väntas presentera en ny lögn för det ryska folket.

– Ryssland förbereder ”en katastrof på egen mark” för att ge sken av att de retirerar av ren välvilja, sa Ukrainas försvarsminister Oleksіj Reznіkov i en intervju med Interfax Ukraine.

LÄS MER HÄR:

UPPGIFTER: Putin förbereder katastrof – i Ryssland

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen