UPPGIFTER: Putin förbereder katastrof – i Ryssland

2023 05 02

Om den ukrainska motoffensiven blir lyckosam kan Ryssland mycket väl inleda ett storskaligt tillbakadragande.

Men den ryska diktatorn Vladimir Putin kommer inte erkänna att Ryssland besegrats militärt.

Han väntas presentera en ny lögn för det ryska folket.

– Ryssland förbereder ”en katastrof på egen mark” för att ge sken av att de retirerar av ren välvilja, säger Ukrainas försvarsminister Oleksіj Reznіkov i en intervju med Interfax Ukraine.

Kärnkraftverksolycka

Enligt ministern letar Putinregimen redan efter bortförklaringar som gör det möjligt att motivera uteblivna framgångar på slagfältet.

– Jag skulle inte bli förvånad om en stor katastrof plötsligt inträffar på rysk mark, säger Reznikov och utvecklar sitt resonemang.

– Låt oss säga att ett kärnkraftverk eller vattenkraftverk plötsligt havererar och skapar stora risker för befolkningen. En sådan ”katastrof” skulle kräva omedelbar uppmärksamhet från regeringen och resurser skulle behöva förflyttas, i synnerhet soldater.

– Då kommer befolkningen förmodligen förstå varför de avslutar fientligheter i Ukraina.

Förväntar sig ukrainsk framgång

Enligt försvarsminister Reznіkov förväntar sig den ryska regimen att Ukrainas planerade våroffensiv blir framgångsrik.

– De är förberedda. Den ukrainska armén väntas nå ytterligare stora framgångar. Då måste de sälja in det internt och veta hur de ska presentera det för det ryska folket.

”Kommer bli ett blodbad”

När leran har torkat i Ukraina väntas den ukrainska armén inleda sin stora motoffensiv.

– Vi har mycket exakta operationella planer. Målet är en plats som har stor symbolisk betydelse för ryssarna, och offensiven kommer att chocka ryssarna och världen. Men det dröjer ytterligare en tid, säger den ukrainske befälhavaren Alex Gorgan till SvD.

Han förutspår intensiva strider.

– Vi måste förbereda oss på ett blodbad. Vi kommer att förlora massor med bra män. Ryssarna har förberett sig väl och vi måste krascha rakt igenom deras försvar.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen