USA:s regering hotar Tiktok

2023 03 16

Joe Biden-administrationen i Vita huset tar nu i med hårdhandskarna mot sociala medieföretaget Tiktok.

Det rapporterar The Guardian och BBC, som båda skriver att den amerikanska regeringen hotar företaget med ett nationellt förbud om dess kinesiska ägare inte säljer appen.

– Videodelningsappen, som ägs av det kinesiska företaget ByteDance, anklagas för att utgöra en nationell säkerhetsrisk genom data som samlats in från miljontals användare, skriver BBC.

Trump misslyckades

USA har redan förbjudit Tiktok inom landets myndigheter, men det här är första gången som Biden-administrationen hotar med att förbjuda appen på ett rikstäckande plan.

Ett försök gjordes dock av Bidens föregångare, Donald Trump, som misslyckades med att förbjuda Tiktok 2020 efter att förslaget blockerats av amerikansk domstol.

Anledningen till att Vita huset nu hotar om att försöka förbjuda appen igen bottnar i en farhåga om att Kinas regering skulle kunna använda informationen som samlas in i illvilliga syften.

Situationen är extra känslig för tillfället efter de misstänkta kinesiska spionballongerna i USA.

– I flera år har amerikanska tjänstemän uttryckt oro för att data från den populära appen skulle kunna hamna i händerna på den kinesiska regeringen, framhåller BBC i sin rapportering.

Tiktok svarar

Enligt uppgifter till Wall Street Journal vill USA att ByteDance ska avyttra sig sitt ägandeskap i Tiktok för att tydligt avsäga sig kopplingarna till Kina.

En talesperson för Tiktok har också bekräftat det amerikanska ultimatumet, men menar att det är “överdrivet” och oklart vad “avyttring” betyder i praktiken.

– Om målet är att skydda den nationella säkerheten löser inte avyttring problemet. En förändring av ägandet skulle inte medföra några nya restriktioner för dataflöden eller åtkomst, säger talespersonen.

– Det bästa sättet att ta itu med farhågor om nationell säkerhet är med det transparenta, USA-baserade skyddet av amerikanska användardata och system.

Över en miljard användare

Tiktok är ett av världens mest populära sociala nätverk med mer än 100 miljoner användare i USA. Globalt uppges appen ha över en miljard användare, vilket motsvara en fjärdedel av alla internetanvändare i hela världen.

Appen är sedan tidigare förbjuden på statliga telefoner i USA, Kanada och EU. I Sverige har riksdagsledamöter uppmanats att ta bort den och igår blev Staffanstorp första kommunen i landet att förbjuda appen på anställdas jobbtelefoner.

Drygt hälften av barnen i Sverige mellan 12 och 15 år använder Tiktok enligt undersökningen Svenskarna och internet från 2020.

Foto: S. Feyissa resp The White House

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen