USA:s regering hotar Tiktok

2023 03 16

Joe Biden-administrationen i Vita huset tar nu i med hårdhandskarna mot sociala medieföretaget Tiktok.

Det rapporterar The Guardian och BBC, som båda skriver att den amerikanska regeringen hotar företaget med ett nationellt förbud om dess kinesiska ägare inte säljer appen.

– Videodelningsappen, som ägs av det kinesiska företaget ByteDance, anklagas för att utgöra en nationell säkerhetsrisk genom data som samlats in från miljontals användare, skriver BBC.

Trump misslyckades

USA har redan förbjudit Tiktok inom landets myndigheter, men det här är första gången som Biden-administrationen hotar med att förbjuda appen på ett rikstäckande plan.

Ett försök gjordes dock av Bidens föregångare, Donald Trump, som misslyckades med att förbjuda Tiktok 2020 efter att förslaget blockerats av amerikansk domstol.

Anledningen till att Vita huset nu hotar om att försöka förbjuda appen igen bottnar i en farhåga om att Kinas regering skulle kunna använda informationen som samlas in i illvilliga syften.

Situationen är extra känslig för tillfället efter de misstänkta kinesiska spionballongerna i USA.

– I flera år har amerikanska tjänstemän uttryckt oro för att data från den populära appen skulle kunna hamna i händerna på den kinesiska regeringen, framhåller BBC i sin rapportering.

Tiktok svarar

Enligt uppgifter till Wall Street Journal vill USA att ByteDance ska avyttra sig sitt ägandeskap i Tiktok för att tydligt avsäga sig kopplingarna till Kina.

En talesperson för Tiktok har också bekräftat det amerikanska ultimatumet, men menar att det är “överdrivet” och oklart vad “avyttring” betyder i praktiken.

– Om målet är att skydda den nationella säkerheten löser inte avyttring problemet. En förändring av ägandet skulle inte medföra några nya restriktioner för dataflöden eller åtkomst, säger talespersonen.

– Det bästa sättet att ta itu med farhågor om nationell säkerhet är med det transparenta, USA-baserade skyddet av amerikanska användardata och system.

Över en miljard användare

Tiktok är ett av världens mest populära sociala nätverk med mer än 100 miljoner användare i USA. Globalt uppges appen ha över en miljard användare, vilket motsvara en fjärdedel av alla internetanvändare i hela världen.

Appen är sedan tidigare förbjuden på statliga telefoner i USA, Kanada och EU. I Sverige har riksdagsledamöter uppmanats att ta bort den och igår blev Staffanstorp första kommunen i landet att förbjuda appen på anställdas jobbtelefoner.

Drygt hälften av barnen i Sverige mellan 12 och 15 år använder Tiktok enligt undersökningen Svenskarna och internet från 2020.

Foto: S. Feyissa resp The White House

Text: Redaktionen