Kommun sätter ned foten – förbjuder app

2023 03 15

Staffanstorp kommun har nu beslutat att förbjuda appen Tiktok på alla anställdas jobbmobiler.

Regeringskansliet och flera svenska statliga myndigheter har tidigare gått ut bett sina anställda att ta bort appen Tiktok, med anledning av detta vill Staffanstorp kommun nu göra det samma. Grannkommunen Lund har inte tagit något sådant beslut än.

– Inga åsikter om deras beslut. Vi har ännu inte tagit ett sådant beslut i Lunds kommun, säger Johan Frithiof Karlberg, digitaliseringschef Lunds kommun, till SVT.

Önskar nationellt stöd

Johan Frithiof Karlberg önskar ett nationellt stöd inom frågan om riktlinjer för hur det ska hanteras. Ännu har kommunen inte infört några restriktioner mot appen, däremot skulle de kunna ha koll på hur många anställda som använder Tiktok på sin jobbmobil.

– Vi skulle kunna ha koll på det, men jag vill inte uttala mig om någon siffra, säger, Frithiof Karlberg, digitaliseringschef Lunds kommun, till SVT.

Varnar för appens lagring 

Tiktok har under de senaste åren blivit en populär app, speciellt i de lägre åldrarna. Appen har blivit en av världens största och mäktigaste medieplattformar.

På plattformen går det att ta del av allt från roliga danser till så kallade “lifehacks”. Debatten kring appens säkerhet och lagring av information har återkommande.

Tidigare har cybersäkerhetföretaget Internet 2.0 tidigare genomfört en studie om lagring av personlig information. Där kunde de fastslå att Tiktok var värst av alla appar och att de sparade en stor mängd onödigt information.

I studien som Internet 2.0 genomförde tilldelades apparna olika poäng beroende på mängden personligt data som samlas in. Instagram och Facebook fick 24 poäng, jämfört med Tiktok som fick hela 63 poäng.

Foto: L. Villasmil

Text: Redaktionen