USA vädjar till Sverige – vänder sig till regeringen
2024 09 17
USA ser stora möjligheter att “återuppliva dialog” med en av världens mest brutala regimer.
Detta efter att regeringen nyligen gett besked om att svenska diplomater återvänder till den nordkoreanska huvudstaden Pyoungyang.
Diplomaterna har varit omlokaliserade sedan 2020 på grund av pandemin.
När de nu är tillbaka i diktaturen vädjar USA till Sverige om att de svenska representanterna ska agera som USA:s “skyddsmakt” i den mycket spända relationen med med Kim Jong Un-regimen.
– Vi stöder återvändandet av utländska diplomater till Pyongyang och hoppas att det kommer att återuppliva dialog, diplomati och andra former av konstruktivt engagemang med Nordkorea, säger Matthew Miller, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, enligt AFP.
Inga förbindelser
Det finns inga diplomatiska förbindelser överhuvudtaget mellan USA och Nordkorea.
Under de senaste åren har samtidigt den nordkoreanska krigsretoriken gentemot väst, och i synnerhet USA, trappats upp rejält.
I vintras talade diktatorn Kim Jong-Un bland annat om att “accelerera” krigsförberedelserna, enligt Reuters.
Samtidigt som pandemin pågått har det slutna landet dessutom stängt dörren helt för humanitär hjälp från omvärlden.
USA:s förhoppning är att det nu förändras i och med Sveriges återtåg till huvudstaden.
– Vi hoppas också att Nordkorea kommer att öppna sina gränser för internationella humanitära arbetare vars hjälpinsatser har hindrats av Nordkoreas gränsstängningar.
Hjälpt USA förr
Det är inte första gången som USA ber om hjälp från Sverige om Nordkorea.
När den amerikanska soldaten Travis King greps på nordkoreansk mark förra året efter att ha korsat den demilitariserade zonen spelade Sverige en “avgörande roll” i frisläppandet.
– Vi har haft tät kontakt med Sverige nästan dagligen, sade en person till SVT som beskrivs som “en högt uppsatt tjänsteman på amerikanska utrikesdepartementet” vid tillfället.
På plats sedan 70-talet
Sverige har haft en ambassad i Pyongyang sedan 1975. Det är det EU-land som funnits på plats längst av alla medlemmar i Nordkorea.
– Med återetablerandet kommer ambassadens verksamhet återgå till det läge som gällde före pandemin, framhåller regeringen på sin hemsida och tillägger:
– Sveriges långvariga engagemang för en fredlig lösning på situationen på Koreahalvön ligger fast.
Foto: Johannes Frandsen, Regeringskansliet
Text: Redaktionen