Utländsk jättehyllning till Sverige

2023 09 27

Sverige överöses av tacksamma hyllningar på onsdagen.

Och det är inte vem som helst som ligger bakom hyllningskören.

Det är USA som riktar sin mycket stora uppskattning till den svenska regeringen.

Anledningen är att Sverige ska ha spelat en “avgörande” roll i att den amerikanska soldaten Travis King, som greps i Nordkorea i somras, har fått komma hem igen.

Det uppger flera amerikanska källor till SVT.

"Extremt tacksamma"

För ett par veckor sedan etablerades kontakt då Nordkorea gett signaler om att man kan tänka sig att ge ifrån sig den fängslade amerikanen.

– Vi har haft tät kontakt med Sverige nästan dagligen, säger en person som beskrivs som “en högt uppsatt tjänsteman på amerikanska utrikesdepartementet”.

Enligt samma källor ska Sverige ha behövt ta sig in i Nordkorea i samband med frisläppandet, men det framgår inte exakt vad det betyder.

Sverige agerar dock ofta medlare för olika länder som hamnat i konflikt med Nordkorea.

– Vi är extremt tacksamma till Sveriges regering, säger en av tjänstemännen som tv-kanalen har talat med.

Sprang över gränsen

Travis King greps av Nordkorea efter att ha korsat gränsen till landet i juli tidigare i år.

Den 23-åriga soldaten hade befunnit sig på en guidad tur i den demilitariserade zonen (DMZ) som skiljer Sydkorea från Nordkorea.

Han lämnade då sin grupp och sprang över gränsen, och har inte hörts av eller setts till sedan dess.

Idag, onsdag, meddelade Nordkorea att Travis King utvisas.

Statliga medier i diktaturen säger att man förhört klart amerikanen och han berättat att han flydde från armén på grund av rasdiskriminering.

– Han var desillusionerad över det ojämlika samhället i USA, ska han ha sagt enligt nordkoreanska uppgifter, rapporterar CNN.

Tv-kanalen kan inte bekräfta om det verkligen är Kings ord som citerats.

Tackade även Kina

I samband med frisläppandet släppte även Pentagon ett uttalande där man tackade både Sveriges och Kinas regeringar för deras hjälp med att säkerställa Kings frigivning.

Amerikanska tjänstemän har säkrat återvändandet av menige Travis King från Demokratiska folkrepubliken Korea (DPRK). Vi uppskattar det hårda arbetet av personal i armén, USA:s styrkor i Korea och i hela försvarsdepartementet för att få hem menig kung, och vi tackar regeringarna i Sverige och Folkrepubliken Kina (PRC) för deras hjälp, framhåller Pentagon.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen