JUST NU: USA utesluter inte utomjordingar

2023 02 13

USA kan inte utesluta att de nedskjutna objekten över Nordamerika är av utomjordiskt ursprung.

Det säger Glen VanHerck, det amerikanska flygvapnets general som övervakar det nordamerikanska luftrummet, rapporterar Reuters.

Utesluter inte aliens

På en presskonferens på söndagskvällen svensk tid fick generalen en direkt fråga om de nedskjutna flygande objekten kan förklaras i form av utomjordisk aktivitet.

Det vill säga aliens.

– Jag utesluter ingenting, svarar då general VanHerck.

Flygvapnets general tillägger:

– Vi kallar dem objekt av en anledning, inte ballonger.

"Vi är alla intresserade"

Tre stycken oidentifierade flygande objekt, ufo (unidentified flying object), har skjutits ned efter det att USA satte stopp för en kinesisk ballong utanför South Carolina den 4 februari.

Två av dem har varit i USA, ett i Kanada.

Den senaste nedskjutningen skedde under gårdagskvällen svensk tid över Lake Huron, nära den kanadensiska gränsen.

– Vi är alla intresserade av vad det här är för objekt och vilket syfte det hade, framhåller Elissa Slotkin, kongressledamot för Demokraterna i Michigan, på Twitter.

En säkerhetsfara

Objektet från igår ska ha flugit i närheten av känsliga platser i USA, men bedömdes dock inte som ett militärt hot, uppger CNN.

– Men vi bedömde att det var en säkerhetsfara för flyg och ett hot sett till potentiell övervakningskapacitet, kommenterar Pentagon.

Publicerat omfattande uforapport

I mitten av förra månaden publicerade USA:s militära underrättelsetjänst en omfattande rapport om antalet inrapporterade ufo-observationer de senaste två åren.

Av 366 observationer saknar nästan hälften en förklaring.

– Några av dessa odefinierade objekt uppvisar ovanliga flygegenskaper och en häpnadsväckande prestanda. Det kräver en vidare analys, framhöll rapporten.

Totalt handlar det om 171 objekt, som i rapporten benämns som UAP (unidentified aerial phenomena) istället för ufo, som den amerikanska militären inte har lyckats identifiera.

Anonym militär: "Inga bevis"

En annan militär, utöver general Glen VanHerck, har uttalat sig om att den amerikanska militären inte har sett några bevis som tyder på att något av föremålen varit av utomjordiskt ursprung, skriver Reuters.

Personen krävde att få vara anonym innan hen fällde sitt uttalande.

Foto: A. Antony (OBS! Bilden är ett montage)

Text: Redaktionen