JUST NU: USA utesluter inte utomjordingar

2023 02 13

USA kan inte utesluta att de nedskjutna objekten över Nordamerika är av utomjordiskt ursprung.

Det säger Glen VanHerck, det amerikanska flygvapnets general som övervakar det nordamerikanska luftrummet, rapporterar Reuters.

Utesluter inte aliens

På en presskonferens på söndagskvällen svensk tid fick generalen en direkt fråga om de nedskjutna flygande objekten kan förklaras i form av utomjordisk aktivitet.

Det vill säga aliens.

– Jag utesluter ingenting, svarar då general VanHerck.

Flygvapnets general tillägger:

– Vi kallar dem objekt av en anledning, inte ballonger.

"Vi är alla intresserade"

Tre stycken oidentifierade flygande objekt, ufo (unidentified flying object), har skjutits ned efter det att USA satte stopp för en kinesisk ballong utanför South Carolina den 4 februari.

Två av dem har varit i USA, ett i Kanada.

Den senaste nedskjutningen skedde under gårdagskvällen svensk tid över Lake Huron, nära den kanadensiska gränsen.

– Vi är alla intresserade av vad det här är för objekt och vilket syfte det hade, framhåller Elissa Slotkin, kongressledamot för Demokraterna i Michigan, på Twitter.

En säkerhetsfara

Objektet från igår ska ha flugit i närheten av känsliga platser i USA, men bedömdes dock inte som ett militärt hot, uppger CNN.

– Men vi bedömde att det var en säkerhetsfara för flyg och ett hot sett till potentiell övervakningskapacitet, kommenterar Pentagon.

Publicerat omfattande uforapport

I mitten av förra månaden publicerade USA:s militära underrättelsetjänst en omfattande rapport om antalet inrapporterade ufo-observationer de senaste två åren.

Av 366 observationer saknar nästan hälften en förklaring.

– Några av dessa odefinierade objekt uppvisar ovanliga flygegenskaper och en häpnadsväckande prestanda. Det kräver en vidare analys, framhöll rapporten.

Totalt handlar det om 171 objekt, som i rapporten benämns som UAP (unidentified aerial phenomena) istället för ufo, som den amerikanska militären inte har lyckats identifiera.

Anonym militär: "Inga bevis"

En annan militär, utöver general Glen VanHerck, har uttalat sig om att den amerikanska militären inte har sett några bevis som tyder på att något av föremålen varit av utomjordiskt ursprung, skriver Reuters.

Personen krävde att få vara anonym innan hen fällde sitt uttalande.

Foto: A. Antony (OBS! Bilden är ett montage)

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen