USA publicerar omfattande ufo-rapport

2023 01 13

USA:s militära underrättelsetjänst har publicerat en rapport om antalet rapporterade ufo-observationer de senaste två åren.

Av 366 observationer saknar nästan hälften en förklaring.

Ordet ufo förekommer inte i rapporten.

Flera av de identifierade objekten karakteriserats däremot som ”främmande fenomen i luften” med förkortningen UAP.

– Några av dessa odefinierade objekten uppvisar ovanliga flygegenskaper och en häpnadsväckande prestanda. Det kräver en vidare analys, står det i rapporten.

Totalt handlar det om 171 objekt som den amerikanska militären inte lyckats identifiera.

Hemlighetsstämplad rapport

Pentagon har även delat en hemlighetsstämplad, mer utförlig rapport till vissa utskott inom kongressen, rapporterar Yle.

I den offentliga rapporten skriver underrättelsetjänsten att ”UAP-händelser fortsätter att inträffa i amerikanskt luftrum”.

– Det belyser utmaningar för flygsäkerheten och vikten av att samla in data om aktivitet i luftrummet, fortsätter underrättelsetjänsten.

Inga slutsatser

I den publicerade rapporten förekommer inga förklaringar eller slutsatser om observationerna.

Däremot framkommer det att man har kunnat mäta radiofrekvens i samband med flera av observationerna, vilket indikerar att objekten uppvisar en teknisk förmåga. 

Det är dock inte klarlagt om frekvensen kommer från objekten eller från de signaler som riktats mot dem.

– Faktorer som väderförhållanden, ljus och atmosfäriska effekter kan även påverka observationen av förmodade UAP,  står det i rapporten.

Flera av observationerna har gjorts ovanför militära anläggningar.   

Enligt rapporten är det inte konstigt, då det finns fler sensorer som söker av luftrummet ovanför dessa anläggningar.

Kosmologen och fysiologen Avi Loeb, som arbetar som professor vid Harvard-universitetet i USA, tror inte att amerikanska myndigheter har hittat en förklaring till de märkliga företeelserna.

– Det här understryker behovet av ett vetenskapligt forskningsprogram som baserar sig på öppen data, framhåller Loeb i en skriftlig kommentar till Yle.

Främmande makt

En teori, som ofta nämns, är att främmande makt ligger bakom de oidentifierade objekten.

Det vore i så fall ett stort bakslag för USA, eftersom det skulle innebära att till exempel Ryssland eller Kina har tillgång till en mycket mer avancerad teknik jämfört med den amerikanska.

I en tidigare rapport har det dock fastslagits att det inte finns några bevis som tyder på att främmande makt ligger bakom flygningarna.

Det finns inte heller några bevis som stärker teorin om att ett annat land skulle ha uppnått en sådan toppteknologisk förmåga.

Foto: A. Antony

Text: Redaktionen