USA publicerar omfattande ufo-rapport

2023 01 13

USA:s militära underrättelsetjänst har publicerat en rapport om antalet rapporterade ufo-observationer de senaste två åren.

Av 366 observationer saknar nästan hälften en förklaring.

Ordet ufo förekommer inte i rapporten.

Flera av de identifierade objekten karakteriserats däremot som ”främmande fenomen i luften” med förkortningen UAP.

– Några av dessa odefinierade objekten uppvisar ovanliga flygegenskaper och en häpnadsväckande prestanda. Det kräver en vidare analys, står det i rapporten.

Totalt handlar det om 171 objekt som den amerikanska militären inte lyckats identifiera.

Hemlighetsstämplad rapport

Pentagon har även delat en hemlighetsstämplad, mer utförlig rapport till vissa utskott inom kongressen, rapporterar Yle.

I den offentliga rapporten skriver underrättelsetjänsten att ”UAP-händelser fortsätter att inträffa i amerikanskt luftrum”.

– Det belyser utmaningar för flygsäkerheten och vikten av att samla in data om aktivitet i luftrummet, fortsätter underrättelsetjänsten.

Inga slutsatser

I den publicerade rapporten förekommer inga förklaringar eller slutsatser om observationerna.

Däremot framkommer det att man har kunnat mäta radiofrekvens i samband med flera av observationerna, vilket indikerar att objekten uppvisar en teknisk förmåga. 

Det är dock inte klarlagt om frekvensen kommer från objekten eller från de signaler som riktats mot dem.

– Faktorer som väderförhållanden, ljus och atmosfäriska effekter kan även påverka observationen av förmodade UAP,  står det i rapporten.

Flera av observationerna har gjorts ovanför militära anläggningar.   

Enligt rapporten är det inte konstigt, då det finns fler sensorer som söker av luftrummet ovanför dessa anläggningar.

Kosmologen och fysiologen Avi Loeb, som arbetar som professor vid Harvard-universitetet i USA, tror inte att amerikanska myndigheter har hittat en förklaring till de märkliga företeelserna.

– Det här understryker behovet av ett vetenskapligt forskningsprogram som baserar sig på öppen data, framhåller Loeb i en skriftlig kommentar till Yle.

Främmande makt

En teori, som ofta nämns, är att främmande makt ligger bakom de oidentifierade objekten.

Det vore i så fall ett stort bakslag för USA, eftersom det skulle innebära att till exempel Ryssland eller Kina har tillgång till en mycket mer avancerad teknik jämfört med den amerikanska.

I en tidigare rapport har det dock fastslagits att det inte finns några bevis som tyder på att främmande makt ligger bakom flygningarna.

Det finns inte heller några bevis som stärker teorin om att ett annat land skulle ha uppnått en sådan toppteknologisk förmåga.

Foto: A. Antony

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen