JUST NU: USA rustar upp militärt efter Kinas hot

2022 07 27

Det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi planerar att besöka Taiwan under sin resa till Asien.

Pelosis obekräftade planer har rört upp känslor i Peking.

Kina betraktar den demokratiskt styrda ön som kinesiskt territorium och kräver att länder avsäger sig formella förbindelser med huvudstaden Taipei.

Den kinesiska regeringen har tidigare hotat med "kraftfulla åtgärder" om Pelosi fullföljer sin plan och tar en avstickare till Taiwan.

”Motåtgärder utan motstycke”

– Kina kommer att svara med motåtgärder utan motstycke - de starkaste som någonsin har vidtagits sedan krisen i Taiwansundet, säger Shi Yinhong, professor i internationella relationer, till CNN.

Nu svarar USA på det kinesiska hotet.

Myndighetsföreträdare för det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon uppger att USA kommer att trappa upp sin militära närvaro i regionen, rapporterar AP.

Tjänstemännen går inte in på detaljer, men säger att stridsflygplan, fartyg, övervakningstillgångar och andra militära system sannolikt kommer att användas för att tillhandahålla ett skydd.

Joe Biden: ”Inte en bra idé”

På onsdagen kommenterade president Joe Biden sin kollegas eventuella Taiwanbesök.

Han avrådde Nancy Pelosi från att besöka Taiwan.

– Jag tror inte att det är en bra idé just nu, sa Biden enligt CNN.

Pelosi svarade:

– Jag tror att presidenten sa är att militären kanske var rädd för att mitt plan skulle bli nedskjutet eller något liknande. Jag vet inte exakt, sa hon enligt den amerikanska nyhetskanalen.

Före detta minister vill följa med

USA:s före detta utrikesminister Mike Pompeo är däremot positivt inställd  till Pelosis resa. Han vill till och med följa med. 

Det framhäver han i ett inlägg på Twitter:

– Nancy, jag följer med dig. Jag är förbjuden i Kina, men inte frihetsälskande Taiwan. Vi ses där!

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Natojätte bjuder in Ryssland – “Har chockat alla”

2024 05 20

Natojätten Frankrike har väckt ilska bland dess allierade i västvärlden.

– Alla blev chockade.

Det säger en anonym europeisk diplomat till Politico efter att det blivit känt att Frankrike bjudit in Ryssland till 80-årsjubileet av landstigningen i Normandie den 6 juni.

Inbjudan har skickats mitt under processen då Ryssland inleder en ny offensiv mot Ukraina och har inte tagits emot väl bland Frankrikes allierade.

USA och Storbritannien är två av jättarna som uttryckt kraftig oro över den symboliska karaktären och det diplomatiska engagemanget efter den franska inbjudan.

Ifrågasätter Macron

Kritiken mot Frankrike är benhård.

En brittisk regeringstjänsteman menar att Natolandet och dess president Emmanuel Macron ger intryck av att själv befinna sig “ovanför kriget”.

Det syftas då även på att Paris nyligen tog emot den kinesiska diktatorn Xi Jinping samt skickade en representant till Vladimir Putins presidentinstallation häromveckan.

– Han är fullständigt malplacerad, säger tjänstemannen till Politico, och menar att Macron blivit någon slags “fredsmäklare” i Ukraina.

"Sysslar inte med historierevisionism"

Arrangören bakom jubileet, Mission Libération, leds av Frankrikes tidigare ambassadör i Washington Philippe Etienne. Han försäkrar att Putin själv är portad från evenemanget.

Men det hindrar inte Ryssland som nation att delta.

– Till skillnad från Kreml sysslar inte Frankrike med historierevisionism, framhåller arrangören i ett uttalande.

– Historiskt sett har Frankrike alltid bjudit in länder vars trupper landade i Normandie. En inbjudan har tidigare skickats till den Ryska Federationen.

Har varit på plats tidigare

Den 6 juni 1944 var dagen då den västallierade invasionen av det europeiska fastlandet inleddes under andra världskriget.

Operationen kallades “Operation Overlord" och ett par veckor senare inleddes marschen mot Nazityskland. Ungefär samtidigt inledde den sovjetiska armén en offensiv österifrån.

När 60-årsdagen respektive 70-årsdagen efter D-dagen uppmärksammades fanns Putin på plats. Vid det senare tillfället hade det gått flera månader efter ockupationen av Krimhalvön.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen