JUST NU: Hätskt tonläge mellan USA och Kina

2022 07 25

Kina ”förbereder sig på allvar” inför Nancy Pelosis eventuella besök i Taiwan.

Det amerikanska representanthusets talman planerar enligt flera källor att inkludera Taiwan i sin Asientripp som kommer att inledas under de kommande veckorna.

Ett besök som Kina inte kommer ta lätt på.

Det understryker det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande, rapporterar Bloomberg.

Starkare varning än vanligt

– Kina har upprepade gånger klargjort vår allvarliga oro över talman Pelosis potentiella besök i Taiwan och vårt starka motstånd mot besöket, sa Zhao Lijian, kinesiska UD:s talesperson, på en pressträff i Peking och tillade:

– Vi förbereder oss på allvar.

På frågan om Kina utfärdar en starkare varning än vanligt svarade Zhao:

– Den uppfattningen kan vara korrekt.

Kan införa flygförbudszon

Peking betraktar den demokratiskt styrda ön som kinesiskt territorium och kräver att länder avsäger sig formella förbindelser med Taipei.

Enligt uppgifter till CNN planerar Kina att upprätta en flygförbudszon över Taiwan för att förhindra Nancy Pelosis besök.

USA:s varning

I söndags varnade den amerikanska militären för att den kinesiska militären blivit ”allt mer farlig och aggressiv” de senaste fem åren.

USA:s högste befälhavare Mark Milley kommenterade ländernas spända relation under ett besök  i den indo-pacifiska regionen.

Han framhävde att antalet interaktioner mellan kinesisk och amerikansk militär ökat drastiskt i Stillahavsregionen de senaste fem åren.

– Budskapet är att den kinesiska militären, i luften och till sjöss, har blivit betydligt mer och märkbart aggressiv i just den här regionen, sa Miley enligt Politico.

Fruktar en invasion

USA har tidigare varnat för att Kina kan planera att invadera Taiwan.

Under ett möte med  ledarna från det så kallade Quad-blocket (USA, Australien, Indien och Japan) väckte president Joe Biden starka reaktioner när han betonade att USA är beredda att försvara Taiwan militärt vid ett kinesiskt angrepp.

När frågan ställdes svarade Biden:

– Ja, det är det åtagandet vi har gjort.

Foto: B. Matangelo resp J. Hoehne

Text: Redaktionen