USA överväger ny kraftfull åtgärd för att stoppa deltaspridningen

2021 07 29

Regeringen Biden överväger att införa krav på att alla statsanställda vaccineras eller att de säger ja till en rad antiviruspunkter

USA:s regering konstaterar att smittspridningen återigen går åt fel håll med en rejäl ökning av det betydligt smittsammare deltaviruset som bidragit till att antalet nya virusfall i USA ökat med hela 144 % de senaste 14 dagarna. Även dödstalen har börjat öka igen och oron tilltar i regeringen.

Två alternativ

Vita Huset överväger enligt New York Times att kräva följande av alla statsanställda för att motverka pandemin:

1, Att man vaccineras

eller

2, Att man säger ja till följande:

◾Regelbunden testning

◾Social distans

◾Munskyddskrav

◾Begränsat resande

Upplägget liknar det upplägg som staden New York aviserat vilket innebär att stadens 300 000 anställda måste vaccineras eller acceptera att testas varje vecka.

Vita Husets plan går inte ut på att ge någon som vägrar att vaccinera sig sparken men däremot måste de gå med på alla punkter i alternativ 2 ovan.

ANALYS
Källor i Vita Huset uppger att bedömningen är att alternativ 2 blir så opraktiskt för många att det kommer att leda till en ökad vaccinationstäckning. Allt fler företag och arbetsplatser i USA har de senaste dagarna infört krav på vaccinering. Mycket pekar på att världen är på väg mot att öka pressen på de som inte vaccinerats.

[yop_poll id="424"]