USA går ut med katastrofvarning

2023 04 24

Sudan står inför en stundande humanitär katastrof.

Varningen kommer från amerikanska myndigheter som pekar på att akut brist på livsnödvändiga mediciner, mat och vatten kan uppstå i samband med att striderna i landet intensifieras.

USA har redan placerat ut katastrofberedskapsexperter i flera kritiska områden i Sudan.

– Striderna har krävt hundratals liv, skadat tusentals och återigen krossat det sudanesiska folkets demokratiska strävanden, säger Samantha Power, chef för US Agency for International Development (USAID), till The Guardian.

"Förvärrar redan svår situation"

Hon tillägger:

– Civila som är instängda i sina hem kan inte få tillgång till desperat nödvändiga mediciner och står på randen till utdragen brist på el, vatten och mat.

– Allt detta lidande förvärrar en redan svår situation: en tredjedel av Sudans befolkning, nästan 16 miljoner människor, behövde redan humanitärt bistånd för att tillgodose grundläggande mänskliga behov innan detta våldsutbrott.

25 svenskar evakuerade

Flera länder har redan evakuerat hundratals personer, i synnerhet ambassadspersonal, från Sudan. Bland annat Frankrike, Tyskland, Spanien och Kanada.

USA evakuerade sina diplomater, ambasssadsarbetare och deras familjer på i lördags kväll.

Tidigt i morse kom nyheten att även Sverige framgångsrikt evakuerat svenskar från Sudan till Djibouti.

– 25 svenska medborgare evakuerades igår kväll, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens som inleddes 08.30.

150 kvar

Drygt 150 svenskar uppges vara kvar i landet.

– Flera har av säkerhetsskäl inte kunnat ta sig de platser som anvisats för att kunna följa med i nattens evakueringstransport, informerar Kristersson.

Regeringen vill inte gå in i detalj hur det fortsatta arbetet med att ta hem svenskarna i Sudan ska fortskrida.

Skickar väpnad styrka

I helgen lade regeringen fram förslaget att sända 400 personer i form av en väpnad styrka till Sudan för att hjälpa till i evakueringen.

– Sedan stridigheterna utbröt den 15 april så har regeringen jobbat hårt med förberedelser för att kunna bistå vid ett internationellt evakueringsuppdrag så fort det blir möjligt, sade Tobias Billström (M).

Beslutet verkställdes efter att riksdagen blixtinkallat till en sammankomst under söndagen.

Foto: P: Schaudel

Text: Redaktionen