Dramatisk utveckling – kallar till omedelbar presskonferens

2023 04 24

På måndagsmorgonen kommer nya besked kring svenskars situation i konfliktdrabbade Sudan.

Svensk ambassadpersonal, dess medföljande familjer samt ett antal andra svenskar har tidigt på morgonen idag landat välbehållna på flygplatsen i Djibouti.

Detta efter en evakuering under “mycket svåra förhållanden” och under “stor tidspress”, enligt ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet.

Det är inte känt exakt hur många personer det rör sig om.

"Heroiska insatser"

Statsminister Ulf Kristersson (M) har också gått ut och kommenterat den dramatiska utvecklingen under natten och morgonen.

– Är väldigt glad över att svensk ambassadpersonal har evakuerats från Sudan. Situationen i Khartoum har varit fruktansvärd den senaste veckan, framhåller han på Twitter.

– Heroiska insatser av alla som gjorde evakueringen möjlig. Och välkomna hem snart.

Skarp uppmaning

Sedan 15 april har UD avrått från alla resor till Sudan.

Igår, söndag, eskalerade den till varningen till en uppmaning till samtliga svenskar om att omedelbart lämna landet.

Samma dag gav Riksdagen grönt ljus för att skicka en väpnad styrka på drygt 400 man ned till Sudan.

– Styrkan ska med kort varsel också kunna förstärkas för att kunna bibehålla handlingsfrihet vid ett utdraget eller ytterligare försämrat säkerhetsläge, framhöll försvarsminister Pål Jonson (M) inför beslutet.

Hundratal fast i landet

Ett hundratal svenskar uppgavs sent igår kväll vara fast i Sudan och oron växer nu bland dem som ännu inte evakuerats eller på egen hand lyckats ta sig ur landet.

– Det ser mörkt ut, jag är inte så hoppfull, säger exempelvis läkaren Kamal Elgameil, född i Sudan men boende i Sverige sedan 1991, till TV4 Nyheterna.

– Alla vi är bara inlåsta. Vi hoppas att Sverige gör något. Folk har börjat evakuera och vi sitter här och väntar, säger en kvinna från Stockholm som besökte Khartoum när striderna inleddes, i en intervju med Sveriges Radio.

Kallar till presskonferens

Regeringen har idag kallat till en presskonferens direkt på morgonen med start 08.30. Såväl Pål Jonson som utrikesminister Tobias Billström (M) kommer då att delta.

Mer information om händelseutvecklingen förväntas att ges i samband med den aviserade pressträffen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen