Anmärkningsvärd trend i svenskt beteende

2022 11 02

Svenska folket tenderar att köpa matbutikernas egna varumärken mer än någonsin tidigare.

Egna märkesvaror, eller EMV, kallas de produkter som livsmedelsbutiker säljer under eget namn. Några vanliga exempel är ICA Basic och Coop Extra, och produkterna är i regel billigare än produkter från företag som butikerna köper in externt.

Och nu skjuter produkter som just ICA Basic och Coop Extra i höjden, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt en rapport från Statistiska centralbyrån, SCB, har försäljningen tredubblats sedan 2004 och under fjolåret utgjorde EMV mer än en fjärdedel av landets totala livsmedelsförsäljning.

Flera förklaringar

Den nya trenden i svenskarnas livsmedelskonsumtion kan förklaras av att utbudet successivt har växt samtidigt, vilket anses vara bra för både företag och konsumenter.

– Det är ju ett sätt för kedjorna att profilera sig. Sedan betyder det också mycket för konsumenterna, att man har fått ett större utbud av prisvärda produkter att välja bland, säger Karin Bryndell, vd på branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel, till SR.

Ökad utveckling

Branschorganisationen är dessutom övertygade om att trendskiftet är här för att stanna – och till och med kommer att fortsätta öka.

– Vi kommer möta konsumenter med väldigt tunn plånbok. Bolåneräntor och energipriser har gått upp. Vi vet att de framåt kommer att leta extrapriser och då förmodligen även andra prisvärda alternativ som EMV kan vara, säger Karin Bryndell.

Stigit hela året

Under 2022 har dyrare matpriser, i synnerhet sedan Rysslands invasion av Ukraina, varit ett återkommande ämne i svensk nyhetsrapportering.

Kategorin “livsmedel och alkoholfria” drycker har stigit nio månader i rad, rapporterade SCB när man presenterade en inflationstakt på 9,0 procent i augusti.

– Det är ju dramatik, priserna bara rusar, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen och som under lång tid följt matpriserna i Sverige, till SVT.

Det har blivit billigare

Kaffe och ost pekas ut som två populära varor som drabbats extra hårt av prisökningar, och ökat med 37 respektive 28 procent under året.

Det finns dock exempel på varor som blivit billigare. Till exempel grönsaker som purjolök och morötter, rapporterar SVT.

Men utvecklingen generellt går alltså åt det dyrare hållet.

– Jag har varit med sedan 80-talet men har aldrig sett något liknande, säger Ulf Mazur.

Läs mer: Oroväckande uppgifter för kaffeälskare

Foto: M. Haupt

Text: Redaktionen


Julklassiker till Sverige – ska konkurrera ut Aladdinasken

2024 11 05

Marabous chokladask Aladdin är ett givet inslag i många hem under julfirandet.

Det vill den finländska chokladjätten Fazer ändra på.

I dag, måndag, lanserar Fazer en ny julask som samlar många av företagets chokladfavoriter – bland annat Dumle, Geisha, Karl Fazer, Fazermint och Finlandia.

Fazer kallar chokladasken för en ”julklassiker” och menar att det är en ”perfekt produkt” att ha i hemmet under jul- och nyårsfirandet.  

– Med sju olika populära smaker finns något för alla. En lagom stor ask som är perfekt både som gåva som att dela med familjen, framhåller företaget i ett uttalande.

“Kommer att tisslas och tasslas”

Robert Engman, VP Commercial Fazer Sweden, tror att chokladasken kommer få stort genomslag.

– Fazer Klassiker är en ultimat chokladask för vinterns alla höjdpunkter. Helt klart redan en klassiker som vi tror det kommer att tisslas och tasslas om i julstugorna. Vi har samlat ihop flera favoriter och skapat en perfekt mix av ett tryggt val och variation, säger han.

Här är alla smaker

Fazers nya chokladask innehåller 32 praliner fördelat på sju olika smaker i två lager:

- Fazermint, Truffle 

- Karl Fazer, Crispy toffee 

- Karl Fazer, Milk chocolate truffle 

- Finlandia 

- Dumle Original 

- Dumle Fudge 

- Geisha, Seasalt & Caramel 

Aladdinasken lämnas oförändrad

De senaste åren har innehållet i Marabous Aladdinask väckt starka reaktioner. År 2014 blev det ramaskri när den klassiska trillingnöten plockades bort.

Inför årets julfirande lovar Marabou att inte byta ut några praliner. Chokladasken kommer lämnas oförändrad.

– Till årets jul kommer Marabou inte med några förändringar i Aladdin pralinasken.

Det bekräftar Maija Bjureström, Senior Brand Manager hos Marabou-ägaren Mondelēz, i en kommentar till Expressen.

Foto: Mondelez Nordic Press Office resp Fazer

Text: Redaktionen


Nya regler för utländska brottslingar som inte kan utvisas

2024 11 05

Utländska medborgare kan i dag stoppas från att utvisas från Sverige om det finns ett tillfälligt hinder mot att genomföra utvisningen.

Det kan till exempel handla om att personen riskerar tortyr eller dödsstraff i hemlandet.

Enligt nuvarande regelverk beviljas personer som inte kan utvisas ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det gäller även för utländska medborgare som utgör ett säkerhetshot eller har gjort sig skyldiga till allvarlig eller upprepad brottslighet.

Nu vill regeringen ändra regelverket.

På en pressträff föreslår migrationsminister Johan Forssell (M) en ny ordning för utlänningar som utgör säkerhetshot eller har gjort sig skyldiga till brott.

Regeringen föreslår att personer som inte kan utvisas ska få ett tillfälligt utvisningsstopp i ställer för ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det innebär att den som döms till utvisning inte får rätt till diverse välfärdsförmåner, till exempel försörjningsstöd och bidrag.

– Vi måste ha en lagstiftning som ger myndigheter effektiva verktyg att snarast möjligt genomföra utvisningar särskilt när det gäller utlänningar som utgör hot mot säkerheten i landet eller har begått allvarliga brott, säger Johan Forsell och fortsätter:

– Utredningens förslag begränsar dessa individers möjlighet att etablera sig här och skapar utrymme för myndigheterna att bedriva ett effektivt återvändandearbete genom bland annat ökad kontroll. Jag välkomnar utredningen och ser fram emot att skicka ut förslagen på remiss.

Då träder förslagen i kraft

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2026.

Enligt regeringen innebär förslagen bland annat att:

- verkställigheten av ett utvisningsbeslut som regel ska skjutas upp vid tillfälligt hinder mot verkställighet, i stället för att utlänningen ska beviljas ett uppehållstillstånd,  

- utlänningen under tiden som beslutet är uppskjutet ska kunna åläggas skyldighet att anmäla sig hos Migrationsverket eller Polismyndigheten samt förbjudas att lämna ett visst område, och 

- utlänningens rätt att arbeta och tillgång till välfärdsförmåner ska begränsas under tiden som beslutet är uppskjutet. 

Foto: Linnea Engberg Regeringskansliet

Text: Redaktionen