Oroväckande uppgifter för kaffeälskare

2022 11 03

Tillgången till den vanligaste kaffebönan, arabica-bönan, riskerar att drastiskt minska i takt med att jorden blir allt varmare.

Det kommer bli svårare att odla den populära kaffebönan, vilket kan leda till brist på kaffe i framtiden, rapporterar Vetenskapsradion.

– Arabica-bönan klarar inte ett varmare klimat, bekräftar forskaren Alexandre Antonelli i en intervju med radiokanalen.

Försöker hitta nya kaffebönor

Alexandre Antonelli är  forskningschef vid Royal Botanic Gardens, Kew i Storbritannien samt professor i biologisk mångfald och systematik vid Göteborgs universitet.

Tillsammans med sina kollegor arbetar han med att ta fram nya sorters kaffebönor som ska klara ett varmare klimat.  

– Det finns faktiskt andra kaffesläktingar som i dag knappt används, men som tål ett varmare klimat, säger han till radiokanalen.

Ett exempel på en sådan kaffeböna är en typ av kaffearten Liberia som i dag står för mindre än en procent av världens kaffeproduktion. Liberica har sitt ursprung och odlas mest i Västafrika.

Finns hopp för framtiden

Alexandrea Antonelli berättar om den nya upptäckten.

– Det är en böna som nästan försvann för några år sedan, men som upptäcktes igen när våra forskare besökte området. De hittade till slut några enstaka plantor tack vare hjälp från lokalbefolkningen och lokala experter, säger forskaren till Vetenskapsradion.

Han berättar att forskarna undersöker om och hur den nya kaffebönan skulle kunna ersätta den dominerande arabica-bönan.

Smaken är det inget fel på, betonar Alexandre Antonelli och fastslår att den nya upptäckten ”mycket väl skulle kunna vara framtidens kaffe”.

Fakta Arabica

  • Arabica är den viktigaste och mest populära av de kommersiellt odlade kaffearterna.
  • Arten härstammar från Etiopien, men förekommer idag över hela bönbältet. Den står idag för drygt tre fjärdedelar av den globala kaffeproduktionen.
  • Ett annat av Arabicas kännetecken är att den innehåller lite koffein relativt till andra kaffesorter. Då koffein är det ämne som ger kaffe den bittra smaken är Arabica därför den minst bittra kaffesorten.
  • Källa: Kaffeguiden

Foto: N. Dumlao

Text: Redaktionen