JUST NU: Upprörda känslor efter Centerns S-besked

2022 08 15

Annie Lööf (C) har öppnat för att Centerpartiet kan sitta i en S-ledd regering efter höstens val.

Beskedet väcker en stor upprördhet  inom partiets ungdomsorganisationer.

– Ett borgerligt liberalt mittenparti, som går till val på sin egen politik och vill ha lyhördhet avseende sin politik, bör vara försiktiga med att surra fast sig vid en statsministerkandidat en månad innan valet, skriver Julia Eriksson, förbundsordförande för Centerstudenter, på Twitter.

Cuf:s jämställdhets- och rättspolitiska talesperson  Elin Venholen instämmer i kritiken.

– Alla timmar jag och så många i CUF och andra i centerrörelsen har lagt ner för liberal politik känns vatten värda om ändå ska sätt oss i en regering med S. Jag kan inte låta bli att gråta en skvätt idag, framhåller hon på sociala medie-plattformen.

Ilska från M

Företrädare för Centerns tidigare allianskollegor –  Moderaterna och Liberalerna –  anser att Centerpartiets vänstersvägning nu är fullbordad och offentlig. 

– Det gick alltså inte att lura väljarna längre. Annie Lööf vill bilda regering med S som alla redan har fattat, twittrar Liberalernas integrationspolitiske talesperson Robert Hannah.

"Sätter ner vänsterfoten"

Moderaternas presschef Niklas Gillström skriver att Annie Lööf ”sätter ner vänsterfoten” i ett inlägg på Twitter.

– Lööf sätter ner vänsterfoten. When you dance with the devil, the devil doesn't change. The devil changes you.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kommenterar Niklas Gillströms utspel.

– Så enligt Moderaterna så är alltså Magdalena Andersson nu ingen mindre än djävulen… Och detta sagt av ett parti som tänker ge inflytande åt ett parti med nazistiska rötter. Valrörelsen har knappt börjat, och den har redan spårat ur, framhåller Morgan Johansson. 

Statsministern välkomnar Centerns besked

Magdalena Andersson (S) har kommenterat Centerpartiets besked.

Statsministern vill inte diskutera specifika regeringsalternativ, men framhäver att hon välkomnar Centerpartiets regeringsbesked.

– Centerpartiet har ju vid flera tillfällen tagit stort ansvar för Sverige i svåra situationer, under de senaste fyra åren och under 90-talskrisen. Det är ett ansvarskännande parti. Annie Lööf har ett ledarskap som behövs, säger hon till nyhetsbyrån TT.

Partiledare reagerar

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch beskriver Annie Lööfs besked som en ”varumärkesdeklaration”.

– Lööf är klar med varumärkesdeklarationen. En röst på C är en röst på M Andersson. För att sedan förhandla ekonomi med V samt landsbygd, skog och migration med MP. Jag tror dagens besked smärtar oerhört mycket för borgerligt sinnade landbygdsvänner. Det finns ett annat alternativ, skriver hon på Twitter.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar är uppenbart irriterat.

– Absurda besked från Annie Lööf. Inte kan hon väl tro att hon skulle sitta i en regering på våra mandat men inte samarbeta med oss? Nej, Sverige behöver en majoritetsregering, då ingår V om SD ska hållas borta från inflytande. Trots våra skillnader är vi beredda att ta ansvar, skriver hon i en kommentar på sina sociala medier.

LÄS MER: ANNIE LÖÖF GER NYTT REGERINGSBESKED 

Foto: Centerpartiet resp Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen