JUST NU: Annie Lööf ger nytt regeringsbesked

2022 08 15

Centerpartiet kan tänka sig att sitta i en S-ledd regering.

Det beskedet ger Annie Lööf (C) i en intervju med DN.

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten, säger hon till tidningen.

Känga till M-ledaren

Samtidigt passar C-ledaren på att hylla statsminister Magdalena Anderssons (S) ledarskap och utdelar en känga till Ulf Kristersson (M).

– Om jag jämför Ulf Kristersson och Magdalena Andersson så har Magdalena Andersson en betydligt större öppenhet till samarbete, även med övriga borgerliga partier, men hon har också det ledarskap som krävs i en orolig tid. Tyvärr ser vi att Ulf Kristersson har knutit sig än tajtare med Jimmie Åkesson de sista månaderna och det är inte vad Sverige behöver, säger Annie Lööf till DN.

Hon utesluter helt och hållet att Centerpartiet kan stödja Ulf Kristersson som en statsministerkandidat utifrån dagens politiska läge. 

– Dessvärre ser vi nu att både M, KD och L vandrat högerut och fördjupat sitt samarbete med Sverigedemokraterna. Det är väldigt olyckligt. Det är första gången sedan demokratins genombrott som borgerliga partier samarbetar med ett främlingsfientligt parti och går till val tillsammans. Så länge Ulf Kristersson inte klipper bandet till Sverigedemokraterna ser jag det som svårt att han är statsministerkandidat i våra ögon.

Relationen har stärkts

Magdalena Andersson och Annie Lööfs partier skiljer sig ideologiskt.

Men relationen mellan partiledarna har stärkts. Det visade sig inte minst när Magdalena Andersson lovordade C-ledaren under en riksdagsdebatt i början av juni.

– All heder åt det stora ansvar som Annie Lööf har tagit för den här komplicerade parlamentariska situationen som vi har haft under hela mandatperioden, och att hon verkligen sätter Sverige och svenska folket främst i det här läget, sa statsministern.

ANALYS

Centerledarens beslut med mindre än fyra veckor före valet är mycket tydligt – Centern säger ja till en S-ledd regering samtidigt som man kritiserar Moderaterna.

Detta besked gynnar Centern på följande sätt:

-Man har redan i nuläget mycket svårt att locka högerväljare eller väljare som vill ha Ulf Kristersson som statsminister. Därmed riskerar man inte tappa den typen av väljare i nämnvärd omfattning – eftersom de ändå inte tänker rösta på Centern.

- Centern får nu större chans att locka liberala väljare som föredrar Magdalena Andersson (S) som statsministern framför Ulf Kristersson (M). Fram tills nu har det varit osäkert då väljarna upplevt osäkerhet kring vilken statsministerkandidat Centern stödjer.

- Centern får nu större chans att locka mittenväljare som föredrar en borgerlig politik men som absolut inte vill ha SD i regeringen. Det kan man nu få genom att rösta på Centern. Fram tills nu har Centerns motstånd mot V överskuggat partiets preferens i regeringsfrågan. Den punkten är inte undanröjd men den minskar nu avsevärt i kraft när Centern så tydligt väljer sida – man ska komma ihåg att S har ju inte heller samma politik som V.

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Trumps attack: ”Förlorar tredje världskriget”

2024 02 24

Donald Trump höll ett ursinnigt tal under lördagen, där han bland annat hävdade att USA kan komma att förlora ett tredje världskrig.

Donald Trump höll tal för sina supportrar under lördagen.

Talet ägde rum inför primärvalet i South Carolina, som hålls under kvällen och natten, svensk tid.

I sitt tal gjorde Trump flera märkbara uttalanden – inte minst om USA:s sittande president, Joe Biden.

Talet var minst sagt alarmistiskt.

– Det enda som står mellan er och Amerikas utplånande är jag, utropade Trump till sina supportrar, rapporterar tidningen Metro.

”Kommer att kollapsa”

Trump målade upp en mycket svart bild av vad som kommer att hända om Joe Biden vinner presidentvalet i november.

Han riktade bland annat udden mot Bidens invandringspolitik.

– Med fyra år till av Biden kommer horderna av illegala invandrare som trampar över våra gränser att överstiga 40 till 50 miljoner människor, hävdade Trump.

Allting kommer att kollapsa med Bidens politik, påstod Trump i talet.

– Medicare, social trygghet, sjukvård och offentlig utbildning kommer att ge vika och kollapsa, sade han.

”Tredje världskriget”

Dessutom hävdade Trump att en Biden-seger kommer att få allvarliga konsekvenser för det amerikanska folkets säkerhet.

– Hamas kommer att terrorisera våra gator, sade Trump.

Han kallade också Biden för ”den mest inkompetente presidenten i vårt lands historia”.

– Han kommer att få oss att förlora tredje världskriget.

Fokuserar på Biden

Donald Trump har en klar ledning i primärvalet mot Nikki Haley, och ser just nu ut att bli det republikanska partiets kandidat i presidentvalet i USA den 5 november.

Det kan vara skälet till att han redan nu väljer att fokusera på Biden som motståndare.

Och strategin tycks alltså vara att måla upp en mycket svart bild av vad som händer om Biden vinner.

– Vårt land kommer att sjunka till en nivå som varit oföreställbar, sade Trump i sitt tal.

Foto: Nato

Text: Redaktionen