JUST NU: Annie Lööf ger nytt regeringsbesked

2022 08 15

Centerpartiet kan tänka sig att sitta i en S-ledd regering.

Det beskedet ger Annie Lööf (C) i en intervju med DN.

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten, säger hon till tidningen.

Känga till M-ledaren

Samtidigt passar C-ledaren på att hylla statsminister Magdalena Anderssons (S) ledarskap och utdelar en känga till Ulf Kristersson (M).

– Om jag jämför Ulf Kristersson och Magdalena Andersson så har Magdalena Andersson en betydligt större öppenhet till samarbete, även med övriga borgerliga partier, men hon har också det ledarskap som krävs i en orolig tid. Tyvärr ser vi att Ulf Kristersson har knutit sig än tajtare med Jimmie Åkesson de sista månaderna och det är inte vad Sverige behöver, säger Annie Lööf till DN.

Hon utesluter helt och hållet att Centerpartiet kan stödja Ulf Kristersson som en statsministerkandidat utifrån dagens politiska läge. 

– Dessvärre ser vi nu att både M, KD och L vandrat högerut och fördjupat sitt samarbete med Sverigedemokraterna. Det är väldigt olyckligt. Det är första gången sedan demokratins genombrott som borgerliga partier samarbetar med ett främlingsfientligt parti och går till val tillsammans. Så länge Ulf Kristersson inte klipper bandet till Sverigedemokraterna ser jag det som svårt att han är statsministerkandidat i våra ögon.

Relationen har stärkts

Magdalena Andersson och Annie Lööfs partier skiljer sig ideologiskt.

Men relationen mellan partiledarna har stärkts. Det visade sig inte minst när Magdalena Andersson lovordade C-ledaren under en riksdagsdebatt i början av juni.

– All heder åt det stora ansvar som Annie Lööf har tagit för den här komplicerade parlamentariska situationen som vi har haft under hela mandatperioden, och att hon verkligen sätter Sverige och svenska folket främst i det här läget, sa statsministern.

ANALYS

Centerledarens beslut med mindre än fyra veckor före valet är mycket tydligt – Centern säger ja till en S-ledd regering samtidigt som man kritiserar Moderaterna.

Detta besked gynnar Centern på följande sätt:

-Man har redan i nuläget mycket svårt att locka högerväljare eller väljare som vill ha Ulf Kristersson som statsminister. Därmed riskerar man inte tappa den typen av väljare i nämnvärd omfattning – eftersom de ändå inte tänker rösta på Centern.

- Centern får nu större chans att locka liberala väljare som föredrar Magdalena Andersson (S) som statsministern framför Ulf Kristersson (M). Fram tills nu har det varit osäkert då väljarna upplevt osäkerhet kring vilken statsministerkandidat Centern stödjer.

- Centern får nu större chans att locka mittenväljare som föredrar en borgerlig politik men som absolut inte vill ha SD i regeringen. Det kan man nu få genom att rösta på Centern. Fram tills nu har Centerns motstånd mot V överskuggat partiets preferens i regeringsfrågan. Den punkten är inte undanröjd men den minskar nu avsevärt i kraft när Centern så tydligt väljer sida – man ska komma ihåg att S har ju inte heller samma politik som V.

Text: Redaktionen