Uppmaning till energiföretag
2022 10 25
Den svenska säkerhetspolisen, Säpo, uppmanar energiföretag i Sverige att stärka skydd och övervakning.
Uppmaningen har besvarats.
Efter explosionerna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 har flera svenska energiaktörer agerat.
Säkerheten har höjts. Särskild hos energiföretag som hanterar system som har betydelse för rikets säkerhet, rapporterar SR Ekot.
Säkerhetspolisen uppmanar såväl myndigheter och privata aktörer att genast agera på misstänkta incidenter.
– För säkerhetsskyddschefer och IT-säkerhetsspecialister är det viktigt att hålla sig uppdaterad och agera på ny information. Myndigheter och privata aktörer som bedriver säkerhetskänslig verksamhet ska skyndsamt anmäla till Säkerhetspolisen om de får kännedom om säkerhetshotande händelser eller verksamhet, skriver Säpo.
Inga attacker
Hittills har det inte rapporterats om attacker mot svensk energi-infrastruktur.
Norge har däremot utsatts för flera drönarflygningar över oljeplattformar. Flera ryska medborgare har gripits och pekats ut som ansvariga.
I början av förra veckan stängde Sveriges grannland en flygplats efter ännu en misstänkt drönarflygning.
Greps vid gränsen
För drygt två veckor sedan greps en rysk man när han skulle passera gränsen och in i Ryssland.
I mannens bagage fanns två drönare och flera ”elektroniska lagringsenheter”.
Den ryske mannen har initialt åtalas för att ha brutit mot sanktionslagen och sanktionsförordningen, två förstärkningar i den norska lagen som trädde i kraft efter Rysslands invasion av Ukraina.
– Han åtalas för brott mot sanktionslagen, underströk mannens försvarsadvokat.
Skärpt säkerhetsläge
Säkerhetspolisen har konstaterat att säkerhetsläget försämrats under 2022. Rysslands anfallskrig i Ukraina är den främsta anledningen.
– Det säkerhetspolitiska läget i Europa har under 2022 allvarligt försämrats. Händelseutvecklingen påverkar även Sveriges säkerhet. Att hålla Sverige säkert är ett gemensamt ansvar där alla behöver bidra, uppger Säpo.
Det direkta hotet mot Sverige har även ökat.
– Underrättelsehotet från andra länder mot Sverige har sedan ett antal år tillbaka breddats och blivit mer komplext. Hotbilden är både militär och civil och riktar sig mot Sveriges ekonomi, grundläggande fri- och rättigheter, politiska beslutsfattande och territoriella suveränitet, understryker Säpo.
Foto: Säkerhetspolisen
Text: Redaktionen