Drönarlarm stängde flygplats

2022 10 19

Norge har stängt en flygplats efter ännu en misstänkt drönarflygning.

Ännu en misstänkt drönarattack har fått norska myndigheter att stänga Fleslands flygplats i Bergen.

– Vi har en patrull på Flesland, en på Bjorøy och en på Haakonsvern för att kontrollera, framhöll insatsledare Frode Kolltveit i Västra polisdistriktet till norska Bergens Tidende i morse.

Larm tidigt på morgonen

Det var vid 4.15-tiden som larmet kom om misstänkt drönare efter att personer ska ha sett ljussken Kort därefter stängde man flygplatsen.

Det är inte första gången Norge drabbas av faktiska eller misstänkta drönare. Så sent som för en vecka sedan greps en rysk man när han skulle passera gränsen och in i Ryssland.

I mannens bagage fanns, utöver två drönare, flera ”elektroniska lagringsenheter”.

Den ryske mannen har initialt åtalas för att ha brutit mot sanktionslagen och sanktionsförordningen, två förstärkningar i den norska lagen som trädde i kraft efter Rysslands invasion av Ukraina.

Brott mot sanktionslagen

– Han åtalas för brott mot sanktionslagen, som flyger en drönare på norskt territorium, framhöll mannens försvarare, Jens Bernhard Herstad.

Den rapporten kom bara dagar efter att norska försvaret på satellitbilder sett ryska bombplan på gränsen till norskt territorium.

– Planen har kapacitet att attackera mål i USA och hela Europa med kärnvapenbomber, underströk tidningen VG.

Uppgifterna om ryskt flyg kom i sin tur kort efter att Vladimir Putin gjort ett av flera utspel. Vid flera tillfällen har han hotat väst och Ukraina med kärnvapen. I ett tal till nationen den 21 september upprepade han sina hot. Han började talet med att anklaga väst för att ”utpressa och hota Ryssland med kärnvapen.”

Han fullbordade sin hotfulla ton:

– Vårt land har också moderna massförstörelsevapen. För att skydda vårt land och vårt folk kommer vi att använda alla möjliga medel som finns tillgängliga. Jag bluffar inte.

Foto: M. Karasiou-Store resp Norges-regering

Text: Redaktionen