Uppmaning till elkonsumenter efter glada nyheterna

2022 11 11

Hushållen måste vara fortsatt restriktiva kring sin elförbrukning trots kommande helgs glädjepriser.

Den skarpa uppmaningen kommer från Johan Sigvardsson, elrpisexpert på Bixia, rapporterar Aftonbladet.

– Det är viktigt att hushållen fortsatt är medvetna och sparsamma. Skulle man se ett mönster att elförbrukningen sticker iväg och att vi sen får några kalla dagar, då sticker elförbrukningen och därmed priserna iväg ordentlig igen, säger han till tidningen.

Lägst pris någonsin

Varningen utfärdas i ljuset av att Sverige inför kommande helg står inför det lägsta timpriset – någonsin.

Mellan 01.00 och 06.00 natten till lördag ligger priset på minus två öre per kWh, vilket i teorin innebär att konsumenten får betalat för att förbruka el.

Det blir kulmen på ett mönster som visat sig större delen av veckan då varmt väder och hårda vindar lett till kraftigt minskade elpriser.

– I Sverige har det aldrig varit under 20 öre någonsin. Det beror på att det blåser väldigt mycket och att det regnar otroligt mycket i Norge. Det rinner vatten i floderna och då har de vattenkraft som måste produceras. Och så är det varmt. Att det är helg sänker också priset. Det är en perfekt storm, helt enkelt, säger Måns Skytt, elprisexpert på Tibber, till Aftonbladet.

"Markant scenförändring"

Veckans besked är välkommet för de som oroats för varningarna om en rekorddyr vinter.

Faran är inte över, men enligt Johan Sigvardsson bör elkonsumenter i Sverige inte förvänta sig att priserna hamnar i närheten av vad det slagits larm om.

– De senaste två månaderna har det blivit en markant scenförändring. Det beror på att det varit så pass milt väder i Europa under oktober och inledningen av november att uttagsperioden av gas har förskjutits och har knappt dragit igång ännu, säger han till tidningen.

“Något högre”

Även energimarknadsanalytikern Christian Holtz delar bilden av att situationen har förändrats, och det snabbt.

– Säkerligen är det en del som har missat att priserna gått ner inför vintern. Förväntansbilden är att det blir något högre jämfört med förra vintern, men inte tre-fyra gånger så högt, säger Christian Holtz till SR.

Bakslag tidigare i veckan

Ett bakslag för södra Sveriges elförbrukning ägde dock rum i onsdags då kärnkraftverket Oskarshamn 3 stoppades på grund av ett turbinstopp.

Felet åtgärdades dock och prognosen var att reaktorn skulle vara helt återställd inför helgen.

– Det tar cirka 60 timmar innan vi är tillbaka till full effekt på reaktorn, sade Desirée Liljevall, kommunikationschef på OKG, till SVT i onsdags.

– Vi vet vad som hände men vi kan inte kommentera det.

Foto: A. Sitoula

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen