Uppmaning till elkonsumenter efter glada nyheterna

2022 11 11

Hushållen måste vara fortsatt restriktiva kring sin elförbrukning trots kommande helgs glädjepriser.

Den skarpa uppmaningen kommer från Johan Sigvardsson, elrpisexpert på Bixia, rapporterar Aftonbladet.

– Det är viktigt att hushållen fortsatt är medvetna och sparsamma. Skulle man se ett mönster att elförbrukningen sticker iväg och att vi sen får några kalla dagar, då sticker elförbrukningen och därmed priserna iväg ordentlig igen, säger han till tidningen.

Lägst pris någonsin

Varningen utfärdas i ljuset av att Sverige inför kommande helg står inför det lägsta timpriset – någonsin.

Mellan 01.00 och 06.00 natten till lördag ligger priset på minus två öre per kWh, vilket i teorin innebär att konsumenten får betalat för att förbruka el.

Det blir kulmen på ett mönster som visat sig större delen av veckan då varmt väder och hårda vindar lett till kraftigt minskade elpriser.

– I Sverige har det aldrig varit under 20 öre någonsin. Det beror på att det blåser väldigt mycket och att det regnar otroligt mycket i Norge. Det rinner vatten i floderna och då har de vattenkraft som måste produceras. Och så är det varmt. Att det är helg sänker också priset. Det är en perfekt storm, helt enkelt, säger Måns Skytt, elprisexpert på Tibber, till Aftonbladet.

"Markant scenförändring"

Veckans besked är välkommet för de som oroats för varningarna om en rekorddyr vinter.

Faran är inte över, men enligt Johan Sigvardsson bör elkonsumenter i Sverige inte förvänta sig att priserna hamnar i närheten av vad det slagits larm om.

– De senaste två månaderna har det blivit en markant scenförändring. Det beror på att det varit så pass milt väder i Europa under oktober och inledningen av november att uttagsperioden av gas har förskjutits och har knappt dragit igång ännu, säger han till tidningen.

“Något högre”

Även energimarknadsanalytikern Christian Holtz delar bilden av att situationen har förändrats, och det snabbt.

– Säkerligen är det en del som har missat att priserna gått ner inför vintern. Förväntansbilden är att det blir något högre jämfört med förra vintern, men inte tre-fyra gånger så högt, säger Christian Holtz till SR.

Bakslag tidigare i veckan

Ett bakslag för södra Sveriges elförbrukning ägde dock rum i onsdags då kärnkraftverket Oskarshamn 3 stoppades på grund av ett turbinstopp.

Felet åtgärdades dock och prognosen var att reaktorn skulle vara helt återställd inför helgen.

– Det tar cirka 60 timmar innan vi är tillbaka till full effekt på reaktorn, sade Desirée Liljevall, kommunikationschef på OKG, till SVT i onsdags.

– Vi vet vad som hände men vi kan inte kommentera det.

Foto: A. Sitoula

Text: Redaktionen