Uppmaning till allmänheten från polisen – “Ni måste anmäla”

2024 01 26

Polisen går nu ut med en skarp uppmaning efter hackerattacken mot Tieto Evry.

Den ryska gruppen Akira genomförde förra veckan en omfattande attack mot det finska IT-företaget Tieto Evry.

I samband med det har många svenska företag och statliga aktörer påverkats.

Nu går polisen ut med en skarp uppmaning till allmänheten, om att även privatpersoner har ett ansvar att anmäla direkt om man blir utsatt för något slags cyberbrott.

Måste anmäla

Polisen arbetar just nu intensivt med situationen.

Samtidigt förklarar de att “den här typen av ärenden är svårutredda bland annat för att det ofta är internationella grupperingar som ligger bakom attackerna och det krävs samverkan både nationellt och internationellt för att nå framgång”.

Björn Eriksson, chef för komplexa cyberbrott vid polisens nationella operativa avdelning, förklarar att nedlagd utredning i Sverige inte betyder att anmälan och bevisinsamlingen varit förgäves.

“Av största vikt”

Eriksson framhåller att alla har ett ansvar att agera om man blir utsatt.

– Det är av största vikt att alla som blir utsatta för cyberbrott polisanmäler och delger polisen så mycket bevisning som möjligt så snabbt som möjligt för att vi inte ska förlora tid, säger han.

Så fungerar det

Så fort polisen får in anmälningar så inleds ett arbete som grundar sig i att “lägga ett pussel där varje enskilt ärende och bevis kan ha ett stort värde när man sammanställer alla pusselbitar”.

– Syftet med våra utredningar är att identifiera och lagföra gärningspersoner, identifiera, övervaka och ta ner kriminell it-infrastruktur samt spåra och återta brottsvinster och stulen information, fortsätter Eriksson.

– Vill uppmana alla som drabbas av cyberattacker, företag som privatpersoner, att göra en polisanmälan.

Flera olika sätt

Dataintrång kan se ut på flera olika sätt och kan bland annat handla om utpressningsvirus eller olika program som har designats för att ta sig in i datorn.

– Utpressningsvirus som även kallas ransomware är skadlig programvara som kan låsa datorer och kryptera filer. Angriparen kräver att du betalar en lösensumma för att låsa upp din dator eller dina filer, meddelar polisen via sin webbsida.

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen


Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

2024 02 20

Från och med årsskiftet sänktes reduktionsplikten i Sverige.

Nivåerna gick från tidigare 7,8 procent i bensin och 30,5 procent i diesel till sex procent i båda typerna av drivmedel och gäller initialt fram till och med 2026.

Det var en stor fråga för Tidöpartierna som gick till val på löftet om att sänka drivmedelspriserna – för lång tid framöver.

– Det måste bli billigare att vara svensk. Nu använder vi alla verktyg för att underlätta hushållens ekonomi. Vi sänker reduktionsplikten för att hela Sverige ska fungera, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) i höstas.

Utgår från kraftig förändring

Trots det tydliga beskedet framstår ett helt annat scenario i regeringens plan för hur Sverige ska minimera utsläppen till år 2045 och därmed klara klimatmålen.

Utsläppskalkylen utgår nämligen från en kraftigt höjd reduktionsplikt mellan 2027-2030 till en nivå som därefter ligger kvar resterande 15 år, avslöjar Dagens Nyheter.

Konkret innebär grafen som Tidöpartierna använder sig av en gradvis ökning av reduktionsplikten – från sex procent idag till 26,9 procent för diesel och 14,4 för bensin.

Klimatministern: "Olika varianter"

Enligt tidningen använder man reduktionsplikten som beräkningsgrund för att det inte finns några andra alternativ att bygga kalkylen på.

Kalkylen bekräftas av klimatminister Romina Pourmokhtari (L), som dock förnekar att grafen innebär ett given höjning av reduktionsplikten i verkligheten.

Det är i nuläget enbart ett sätt att räkna, menar hon.

– Det finns många olika varianter. Jag ser framför mig att man kommer att behöva en kombination av flera olika styrmedel samtidigt, och att man inte enbart kommer att kunna förlita sig på ett enda verktyg, säger Romina Pourmokhtari till DN.

Experten: Flera faktorer påverkar priset

När reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet skedde en rusning mot pumpstationer för att tanka diesel – drivmedlet tog slut på flera ställen.

Trots den medvetna sänkningen finns det dock risk att priserna på drivmedel sticker iväg på nytt.

– Det beror jättemycket på vad som händer med den svenska kronan så klart, men om vi tittar på den underliggande råvarumarknaden så räknar vi med gradvis ökande priser på drivmedel under 2024 på grund av att vi tror på högre oljepriser, sade råvaruanalytikern Christian Kopfer till SVT i slutet av december.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen