Unik intervju – före detta officer avslöjar Putins hemligheter

2023 04 04

Gleb Karakulov jobbade som officer i Vladimir Putins säkerhetsstyrka FSO i 13 år.

I höstas valde han att fly från sin tjänst och hoppa av till väst, vilket skedde i samband med en regeringsresa till Kazakstan.

Nu har SVT i samband med den Londonbaserade grävredaktionen Dossier Center, grundad av en rysk exiloligark och Putinkritiker, lyckats genomföra en exklusiv intervju med den före detta officeren.

Under samtalet framträder helt unika vittnesmål om hemligheterna i Kreml.

Blev paranoid

I intervjun, som utöver SVT även görs i samarbete med de nordiska mediejättarna DR, NRK och Yle, berättar Gleb Karakulov att han betraktar Putin som en krigsförbrytare.

Totalt genomförde han över 180 resor tillsammans med diktatorn.

Men någonting hände med den ryska ledaren under 2009, berättar Karakulov.

En paranoia verkade växa fram.

All mat inspekteras och testas av en specialgrupp. På resor följer brandmän och ingenjörer med för att undersöka alla lokaler. Presidenten har ett telefonbås som vi tar med oss på varje utlandsresa. Det är en ungefär 2,5 meter hög kub som man kan prata i utan att riskera att bli avlyssnad av utländsk underrättelsetjänst.

Använder aldrig internet

Det har ofta cirkulerat rykten om att Putin inte använder internet. Diktatorn själv har sagt att han inte äger en smartphone, medan Kremls talesperson Dmitirj Peskov hävdat att Putin surfar på nätet “då och då”.

Enligt Gleb Karakulov använder inte den ryska presidenten internet överhuvudtaget.

– Han får bara information från sin innersta krets, vilket betyder att han lever i ett informationsvakuum, säger avhopparen enligt SVT.

Rykten om dålig hälsa

Andra återkommande och ihärdiga rykten det senaste året har gällt Putins hälsa.

Det har spekulerats om diktatorn har såväl Parkinsons sjukdom som cancer. En rysktalande svensk läkare har även uttalat sig om att Putins mest sannolika hälsoproblem troligen är prostatabesvär.

– Putins tendens att se besvärad ut, sprattla med benen och avbryta möten skulle kunna vara en följd av gammal hederlig kissnödighet. Det är åtminstone mer sannolikt än cancer eller Parkinsons sjukdom, framhöll specialistläkaren Erik W. Larsson i tidskriften Kvartal nyligen.

Uppgifter: "Definitivt sjuk"

Amerikansk underrättelsetjänst har påståtts vara övertygade om att Putin är sjuk, och uppgav i somras att diktatorn behandlades för cancer förra våren.

– Han är definitivt sjuk, uppgav en källa till Newsweek, som bedömde uppgifterna som de mest trovärdiga uppgifterna om Putins sviktande hälsa hittills.

"Sjukligt rädd för att dö"

Men spekulationerna om den ryska ledarens hälsoproblem viftas dock bort av Gleb Karakulov. Han menar att Putin troligen är friskare än många andra i diktatorns ålder.

Om det finns några hälsoproblem handlar det sannolikt om mentala sådana, framför allt i form av paranoia.

– Han är sjukligt rädd för att dö, säger avhopparen.

Enligt SVT är hotbilden mot Glev Karakylov mycket stor och han vistas på hemlig ort tillsammans med sin familj.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Rysk robotattack mot ukrainsk lekplats – hälften av de döda är barn

2025 04 05

Ryssland slår till med robotar mot den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs hemstad under natten mot lördag svensk tid.

Sammanlagt 18 personer har dödats i en rysk robotattack mot  Volodymyr Zelenskyjs hemstad Kryvyi Rih under lördagsnatten.

Enligt uppgifter till AFP ska nio av de omkomna vara barn. Robotarna ska ha träffat ett bostadsområde intill en lekplats. 

Totalt ska ytterligare över 60 personer ha skadats i attacken, rapporterar nyhetsbyrån.

“Föräldrar i förtvivlan”

Stadens guvernör Serhij Lysak fördömer den ryska attacken och uttrycker sin sorg i ett uttalande via Telegram.

– Kryvyi Rih är återigen i sorg. 61 skadades till följd av missilattacken mot Kryvyi Rih. Bland dem finns tolv barn. 40 medborgare ligger på sjukhus. Resten är under tillsyn i öppenvård. Människor som sörjer sina döda släktingar. Föräldrar som böjde sig över sina barns kroppar i förtvivlan. Blodet från civila på gatan. Blod som aldrig kommer att tvättas bort av ryska krigsförbrytare, skriver Lysak.

Ryska förklaringen

Enligt Rysslands försvarsdepartement var attacken snarare ett "precist tillslag" mot en restaurang där militärtoppar från Ukraina och andra länder ska ha befunnit sig.

– Som ett resultat av anfallet förlorade fienden upp till 85 militärer och officerare från andra länder, samt upp emot 20 fordon, hävdar Kreml i ett uttalande.

Zelenskyj uttalar sig

Även Volodomyr Zelenskyj väljer att uttala sig efter den brutala attacken mot sin hemstad.

– Många är skadade, hus är förstörda. Roboten träffade faktiskt ett område precis bredvid bostadshus – en lekplats för barn, vanliga gator, säger Zelenskyj enligt CNN.

Ryssland ska dessutom ha attackerat ett kraftverk i Kherson med drönare under fredagen, uppger den ukrainske presidenten.

– En sådan attack kan inte vara en slump –  ryssarna vet mycket väl om att det här är en energianläggning, menar Zelenskyj.

Text: Redaktionen


Våren äntligen här – då varnar experten: “Många glömmer det”

2025 04 05

Experten varnar en sak som ofta glöms bort när solen nu börjar titta fram.

Solen har börjat dyka upp på vårhimlen och lockar fram de svenska soldyrkarna. 

Dock finns det en sak som många glömmer bort innan man ger sig ut i det fina vädret – nämligen att ta på sig solskyddsfaktor.

Enligt Cancerfonden är det mycket större risk att drabbas av hudcancer just nu, eftersom huden lätt bränns i början av solsäsongen.

– När vårsolen tittar fram är huden helt ovan vid solens UV-strålar och har inte hunnit bygga upp något eget skydd. Därför bränner man sig lättare just nu, vilket ökar risken att drabbas av hudcancer, heter det på Cancerfondens webbplats.

“Många glömmer bort det”

En som nu vill påminna svenskarna om vikten av solskydd är farmaceuten Emma Fridén. 

Hon menar att det är ett mycket vanligt fenomen att glömma bort att skydda sin hud under den tidiga våren.

– Jag tror att många glömmer bort det när solen kommer fram på våren, och man bara vill ut och njuta av vårvintern, så det är nog väldigt vanligt att man missar det där, säger Fridén till SR.

Unga mycket noggrannare

Problemet är dock vanligare hos de äldre generationerna. Bland unga är det betydligt vanligare att man har koll på sin hud, och därmed undviker att bränna sig, menar Fridén.

– Jag skulle säga att vi idag ser att många unga efterfrågar till exempel dagkrämer, där det redan är solskyddsfaktor i krämen. Man är också mycket noggrannare i sin hudvårdsrutin, och avslutar alltid med en solskyddsfaktor, säger hon till radiokanalen.

Tipset: “En måttstock”

Farmaceuten tipsar också hur man själv kan tänka om man funderar över vilken nivå av solskyddsfaktor man behöver.

– Dels får man utgå från sig själv – hur lätt bränner jag mig – om jag utgår från mig själv så bränner jag mig kanske på en kvart. Då brukar jag ta SB-50, för då kan en måttstock vara att “jag kan vara 50 gånger längre i solen utan att bränna mig”, avslutar Fridén.

Foto: Chuttersnap

Text: Redaktionen