Ulf Kristerssons nya löfte till Erdoğan

2023 02 15

Sverige fortsätter att sluta upp bakom Turkiet efter jordbävningskatastrofen.

Regeringen har lovat ytterligare insatser för att öka stödet till förra veckans jordbävningsoffer. 

Därför presenteras nu ett nytt stödpaket på 80 miljoner kronor som ska gå till mat, sjukvård, ambulanser och tält.

– Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att hjälpa de drabbade i nästa fas av återhämtningen, bekräftar statsminister Ulf Kristersson (M) på Twitter.

Stödet riktar sig även till drabbade i Syrien.

Fler paket kan vänta

Totalt har nu Sverige bidragit med 117 miljoner kronor till stöd för de turkiska och syriska jordbävningsoffren.

– Den 12 februari genomfördes också en transport av 300 familjetält till Turkiet, framhåller regeringen i ett pressmeddelande.

Och fler stödpaket kan sannolikt vänta framöver.

– Sverige kommer att fortsatt stödja nödställda och lidande i Turkiet och Syrien. Som ordförande i EU har Sverige också tagit initiativ till att med EU-kommissionen anordna en givarkonferens för de som drabbats av jordbävningarna, meddelar regeringen.

Befinner sig i Ukraina

För närvarande befinner sig Ulf Kristersson på besök i krigets Ukraina och Kyiv.

Statsministern anlände till Volodymyr Zelensky idag och det ukrainska presidentkansliet har redan pumpat ut bilder på de två regeringsföreträdarna.

– En gemensam pressträff väntas hållas i staden inom kort, rapporterar SVT.

Besöket är Kristerssons första i Ukraina som statsminister. Företrädaren Magdalena Andersson (S) var på plats och besökte Zelensky i somras.

Nytt paket även till Ukraina

Sverige är även med och bidrar till ett stödpaket till Ukraina värt cirka 200 miljarder kronor, erfar Sky News.

Paketet baseras på en internationell fond som ska stärka det ukrainska försvaret och innebära ett “betydande lyft” för Ukrainas stridsförmåga, meddelar det brittiska försvarsdepartementet.

Innehållet är ammunition, reservdelar till stridsvagnar samt material för övervakning och spaning.

– Detta utrustningspaket kommer att ge en betydande kapacitetshöjning för de väpnade styrkorna i Ukraina och kommer att stödja deras förmåga att försvara sitt land, säger Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

Danmark, Nederländerna, Island och Litauen är andra länder som bidragit till fonden.

LÄS MER: Sverige svarar på förfrågan – flygplan på väg mot Turkiet

LÄS MER: Regeringen ger besked om stöd efter jordbävningen

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen