Ulf Kristersson anmäls för inlägg på Instagram

2023 09 13

Statsminister Ulf Kristersson (M) har blivit anmäld till Konsumentverket.

Bakgrunden till anmälan är ett inlägg på sociala medier den 7 september.

– Nu sänker vi skatten på snus med 20 procent, vilket motsvarar en prissänkning med tre kronor per dosa, framhöll statsministern i en text som publicerades på Instagram och Facebook.

Det är emellertid inte själva skattesänkningen som hamnat i fokus i det aktuella fallet.

Istället handlar det om att Ulf Kristersson i samma text avslöjar sitt favoritsnus, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

"Rakt av osmakligt"

– Och regeringen har ännu inte röstat om bästa snuset, men hade vi gjort det skulle jag ha sagt: Göteborgs Rapé, framhävde Ulf Kristersson i samma inlägg.

Formuleringen fick stor uppmärksamhet och statsministern kritiserades då det aktuella snusmärket är svartlistat av Ukraina.

– Det är faktiskt rakt av osmakligt, reagerade exempelvis tidigare socialminister Lena Hallengren (S).

Kvinna har anmält

Enligt Siren är det en kvinna som har anmält Ulf Kristersson till Konsumentverket.

Det framgår inte om det är i egenskap av privatperson eller om anmälaren själv har någon form av tjänst inom politiken eller myndigheter i Sverige.

Exakt vad det är som anmälaren finner olämpligt uttrycks inte heller i den rapportering som hittills framgått.

Granskar marknadsföring

Konsumentverket granskar i normala fall varor, tjänster och företag och tittar bland annat närmare på att marknadsföring följer Sveriges lagar och regler.

Skulle myndigheten misstänka att inlägget eller Ulf Kristersson har brutit mot någon av dessa inleds en granskning.

– Om du som konsument upptäcker att ett företag har gjort fel eller ser en risk med en vara eller tjänst kan du anmäla det till oss. Tillsammans ser vi till att företag följer lagarna, informerar Konsumentverket på sin hemsida.

Statsministern förklaring

Ulf Kristersson har svarat på kritiken.

För Expressen uppger han att han svarade Göteborgs Rapé eftersom det är den snussort som han använde när han snusade för 30 år sedan.

– Jag uppmuntrar ingen att snusa. Jag tror att det finns tillräckligt många svenskar som har olika favorituppfattningar eller hatuppfattningar om olika snussorter, så jag kunde lika gärna avslöja vad jag själv brukade använda, säger Kristersson. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen