JUST NU: Ukrainas stora bromskloss

2022 06 10

På torsdagen fick Ukraina och president Volodymyr Zelensky ett efterlängtat och glädjande besked.

EU-kommissionen kommer att rekommendera att Ukraina tilldelas kandidatstatus för sin ansökan till medlemskap i unionen, uppgav källor till Bloomberg.

Beskedet väntas komma nästa vecka och är ett mycket stort och viktigt steg i landets långa väg till att äntligen upptas som medlem i EU.

Finns hinder

Flera EU-länder anser dock fortfarande att Ukraina inte är redo att antas som en fullvärdig medlem, rapporterar SR Ekot. 

Den enorma korruptionen i Ukraina är den stora bromsklossen. 

I den globala organisationen Transparancy Internationals korruptionsindex rankas landet på plats 122  av 180 länder. 

”Vore en förödmjukelse”

Nästa vecka kommer EU-kommissionen lämna ett formellt yttrande om Ukrainas status.

Vid toppmötet i Bryssel om två veckor ska EU-länder ta ställning till Ukrainas ansökan.

– Att inte acceptera Ukraina som kandidatland vore en förödmjukelse. Ukraina offrar sina liv för att försvara europeiska värderingar, frihet och demokrati. Hoppet om ett EU-medlemskap, även om det dröjer, är också en viktig morot för att fortsätta reformarbetet i Ukraina, säger parlamentsledamoten Anastasia Radina till SR.

Hon representerar Volodymyr Zelenskys styrande parti Folkets tjänare i det ukrainska parlamentet och är även ordförande i antikorruptionsutskottet.

På genomresa i Europa

Just nu befinner sig Anastasia Radina på en genomresa i Europa tillsammans med kollegor från Kyiv. Hon har bland annat träffat Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).

Budskapet till politiker inom EU är kort och koncist. Ukraina har tagit flera steg framåt och förtjänar kandidatstatus.

– För EU vore det en liten gest, men för Ukraina har det en stor symbolisk betydelse. Människor i Ukraina behöver få veta att de är en del av den europeiska familjen, säger hon till SR.

Foto: Volodymyr Zelensky Official

Text: Redaktionen