UPPGIFTER: Glädjebesked till president Zelensky

2022 06 09

Ukrainas medlemskap i EU kommer allt närmare.

EU-kommissionen kommer att rekommendera att Ukraina tilldelas kandidatstatus för sin ansökan till medlemskap i unionen, uppger källor till Bloomberg.

Beskedet väntas komma nästa vecka och är ett mycket stort och viktigt steg i landets långa väg till att äntligen upptas som medlem i EU.

Krav på Ukraina

Rekommendationen måste dock först debatteras och därefter godkännas av kommissionen. 

Då kommer det samtidigt att ställas krav på Ukraina relaterade till rättsstaten och att motverka korruption i landet, uppger Bloombergs källor som har bett om att förbli anonyma.

Längtat efter medlemskap

Ukraina har länge längtat efter att tilldelas medlemskap i EU. Att man har närmat sig den europeiska gemenskapen är även en av orsakerna till den ryska aggressionen mot landet som kulminerade i en militär invasion 24 februari. 

– Vi vädjar till Europeiska unionen för en omedelbar anslutning av Ukraina via ett nytt speciellt förfarande. Vårt mål är att vara tillsammans med alla européer och, viktigast av allt, på lika villkor. Jag är säker på att det är rättvist. Jag är säker på att det är möjligt, sade Volodymyr Zelenskey efter de första dagarna av invasionen.

Första glädjebeskedet

Det första glädjebeskedet för Ukraina i frågan kom redan i april när landet fyllde i det första pappersarbetet, som beskrivs som processens startskott.

– Idag kan jag säga att dokumentationen har genomförts från den ukrainska sidan, sade Ihor Zhovkva, vicechefen för president Volodymyr Zelenskys presidentkontor, till ukrainsk media i samband med undertecknandet.

Måste få bukt med korruption

Ett hittills stort hinder för Ukrainas ambitioner om att gå med i EU har varit omfattningen av korruption i landet. Ukraina blev självständigt från Sovjetunionen 1991 och därmed är en ung demokrati.

I den globala organisationen Transparancy Internationals korruptionsindex rankas landet på plats 122  av 180 länder. Att jämföra med till exempel Sverige på fjärde plats, eller för den delen Ryssland som hamnar på plats 136 på listan.

Kritiserar snabbspår

Ukrainas förhållandevis snabba medelemsprocess har både välkomnats och kritiserats inifrån unionen. En av de som menar att det inte kan finnas några snabbspår är Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Även om vi skulle ge Ukraina kandidatstatus imorgon så vet vi alla att processen som leder till att de går med skulle ta flera år, kanske decennier, har Macron uttryckt enligt Reuters.

Besked i juni

Den 17 juni uppges EU-kommissionen komma med sitt beslut. Om beslutet är fortsatt positivt går frågan vidare till Bryssel 23-24 juni, vilket tidigare uppgetts är tidpunkten då Volodymyr Zelensky äntligen kan få besked om EU-medlemskap.

– EU-kommissionen siktar på att tillkännage sin uppfattning i juni, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen