UPPGIFTER: Glädjebesked till president Zelensky

2022 06 09

Ukrainas medlemskap i EU kommer allt närmare.

EU-kommissionen kommer att rekommendera att Ukraina tilldelas kandidatstatus för sin ansökan till medlemskap i unionen, uppger källor till Bloomberg.

Beskedet väntas komma nästa vecka och är ett mycket stort och viktigt steg i landets långa väg till att äntligen upptas som medlem i EU.

Krav på Ukraina

Rekommendationen måste dock först debatteras och därefter godkännas av kommissionen. 

Då kommer det samtidigt att ställas krav på Ukraina relaterade till rättsstaten och att motverka korruption i landet, uppger Bloombergs källor som har bett om att förbli anonyma.

Längtat efter medlemskap

Ukraina har länge längtat efter att tilldelas medlemskap i EU. Att man har närmat sig den europeiska gemenskapen är även en av orsakerna till den ryska aggressionen mot landet som kulminerade i en militär invasion 24 februari. 

– Vi vädjar till Europeiska unionen för en omedelbar anslutning av Ukraina via ett nytt speciellt förfarande. Vårt mål är att vara tillsammans med alla européer och, viktigast av allt, på lika villkor. Jag är säker på att det är rättvist. Jag är säker på att det är möjligt, sade Volodymyr Zelenskey efter de första dagarna av invasionen.

Första glädjebeskedet

Det första glädjebeskedet för Ukraina i frågan kom redan i april när landet fyllde i det första pappersarbetet, som beskrivs som processens startskott.

– Idag kan jag säga att dokumentationen har genomförts från den ukrainska sidan, sade Ihor Zhovkva, vicechefen för president Volodymyr Zelenskys presidentkontor, till ukrainsk media i samband med undertecknandet.

Måste få bukt med korruption

Ett hittills stort hinder för Ukrainas ambitioner om att gå med i EU har varit omfattningen av korruption i landet. Ukraina blev självständigt från Sovjetunionen 1991 och därmed är en ung demokrati.

I den globala organisationen Transparancy Internationals korruptionsindex rankas landet på plats 122  av 180 länder. Att jämföra med till exempel Sverige på fjärde plats, eller för den delen Ryssland som hamnar på plats 136 på listan.

Kritiserar snabbspår

Ukrainas förhållandevis snabba medelemsprocess har både välkomnats och kritiserats inifrån unionen. En av de som menar att det inte kan finnas några snabbspår är Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Även om vi skulle ge Ukraina kandidatstatus imorgon så vet vi alla att processen som leder till att de går med skulle ta flera år, kanske decennier, har Macron uttryckt enligt Reuters.

Besked i juni

Den 17 juni uppges EU-kommissionen komma med sitt beslut. Om beslutet är fortsatt positivt går frågan vidare till Bryssel 23-24 juni, vilket tidigare uppgetts är tidpunkten då Volodymyr Zelensky äntligen kan få besked om EU-medlemskap.

– EU-kommissionen siktar på att tillkännage sin uppfattning i juni, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen