JUST NU: Ukrainas rikaste man planerar att stämma Ryssland

2022 05 26

Miljardären vill stämma Ryssland på 20 miljarder dollar efter bomberna i Mariupol.

Rinat Akhmetov är inte bara Ukrainas rikaste man. Han är även ägare av det stålverk i Azovstal, Mariupol, som lidit stora skador av Vladimir Putins bomber och beskjutning.

Stålverket blev den sista ukrainska förvarsstationen i hamnstaden och både civila och soldater tog skydd i anläggningen i flera veckor innan de kunde evakueras förra veckan.

Stämmer Ryssland på fantasisumma

Nu planerar stålverkets stenrika ägare att stämma Ryssland på grund av de skador som orsakats stålverket under de ryska anfallen, rapporterar Sky News.

Stämningen uppges vara värd 20 miljarder dollar, det vill säga nästan 200 miljarder svenska kronor.

Kräver kompensation

– Vi kommer definitivt att stämma Ryssland och kräva ordentlig kompensation för alla förluster och förlorade affärer, säger Rinat Akhmetov till den ukrainska nyhetsportalen mrpl.city, enligt Sky News.

Äger fotbollsklubb

Rinat Akhmetov, bland annat ägare av den ukrainska fotbollsklubben Shakhtar Donetsk, säger sig ha stannat kvar i sitt hemland under hela kriget.

– Vi tror på vårt land och på vår seger, säger han.

Har inte kunnat göra affärer

Miljardären äger även företaget och ståltillverkaren Metinvest, vars affärer slagits i spillror redan före kriget. De åtta åren av strider i Ukrainas östra delar av landet efter att proryska separatister tagit över delar av området har blivit lidande för affärerna.

Metinvest har sedan kriget började inte kunna fullfölja sina leveranskontrakt, erfar Sky News.

Ukraina andades ut

Det var förra veckan som Ukraina andades ut när 260 människor som satt fast i stålverket äntligen kunde räddas. De ukrainska trupperna hade då kämpat i 82 dagar med brist på förnödenheter som mat, vatten, ammunition, medicin och elektricitet. 

Hyllades som hjältar

När soldaterna släpptes ut hyllades de som hjältar.

– Tack vare Mariupols försvarare har vi vunnit kritisk tid för att bilda reserver, omgruppera styrkor och ta emot hjälp från partners. Mariupols försvarare uppfyllde alla de uppgifter som ställts av kommandot till fullo, sade Ukrainas vice försvarsminister Hanna Malyar i samband med evakueringen, enligt CNN.

“För alltid i historien”

Militären stämde in i hyllningskören.

– Mariupols försvarare är vår tids hjältar. De kommer för alltid att vara nedtecknade i historien, framhäver landets generalstab i ett uttalande, uppger kanalen.