I NATT: Stor lättnad i Ukraina – goda nyheter från Mariupol

2022 05 17

Över 260 människor har äntligen räddats från det belägrade stålverket Azovstal.

Evakueringen bekräftas av Ukrainas biträdande försvarsminister Hanna Malyar. Under natten till tisdagen sågs fem bussar lämna stålverket med ukrainska soldater, varav ett stort antal skickas till sjukhus för behandling, uppger Sky News.

Kämpat i veckor

I 82 dagar uppges de ukrainska trupperna i Azovstal ha kämpat med brist på förnödenheter som mat, vatten, ammunition, medicin och elektricitet.

Soldaterna har utgjort ett stort motstånd mot Ryssland i den södra hamnstaden Mariupol, men får nu möjlighet till nödvändig vård efter att ha evakuerats från stålverket.

Ska få komma hem

Av de räddade militärerna har 53 stycken förts till ett sjukhus i strax öster om ryskkontrollerade Mariupol. 

Ytterligare 211 personer ska föras knappt nio mil genom humanitära korridorer till staden Olenivka, för att växlas med ryska fångar innan de äntligen får lov att återvända hem, meddelar Hanna Malyar.

Hyllas: “Uppfyllt alla uppgifter”

Ministern hyllade soldaterna som befunnit sig i på Azovstal under den långa perioden.

– Tack vare Mariupols försvarare har vi vunnit kritisk tid för att bilda reserver, omgruppera styrkor och ta emot hjälp från partners. Mariupols försvarare uppfyllde alla de uppgifter som ställts av kommandot till fullo, säger Hanna Malyar enligt CNN.

Några soldater finns kvar

Ett mindre antal soldater är dock fortfarande kvar på stålverket uppger Ukrainas president Volodymyr Zelensky. Även han stämde in i hyllningskören för de ukrainska hjältarna.

– Tack vare den ukrainska militärens agerande – Ukrainas väpnade styrkor, underrättelsetjänsten, förhandlingsteamet, Internationella Röda Korset och FN hoppas vi att kunna rädda livet på våra killar.

“Behöver hjältarna vid liv”

Zelensky tillade:

– Det finns allvarligt skadade bland dem. De behandlas. Jag vill betona att Ukraina behöver ukrainska hjältar vid liv. Detta är vår princip, säger han enligt CNN.

Avslutar stridsuppdrag

Ukraina uppger även att man har avslutat sitt stridsuppdrag i just Mariupol, den belägrade hamnstaden i syd.

– Mariupol-garnisonen har fullgjort sitt stridsuppdrag, framhåller generalstaben för de Ukrainas väpnade styrkor i ett uttalande. 

“Vår tids hjältar”

– Mariupols försvarare är vår tids hjältar. De kommer för alltid att vara nedtecknade i historien, framhäver generalstaben också i samma uttalande, uppger CNN.

Foto: K. Hubert

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen