Ukrainare varnas: “Ni måste göra detta för att överleva”

2023 05 01

Ukrainska medborgare måste acceptera att bli tilldelade ryska pass.

Annars riskerar man att inte “överleva”, varnar Ukrainas egen människorättskommissionär Dmytro Lubinets.

Uppmaningen aktualiseras i samband med att man misstänker att Ryssland kommer att utöva “fysiska tvångsmedel” för att förmå befolkningen att ta emot dokumentationen, rapporterar Sky News och Ukrinform.

– Jag tror att alla medborgare i Ukraina som vägrar acceptera sitt ryska pass helt enkelt kommer att arresteras, säger Dmytro Lubinets.

Putin kan utvisa ukrainare

Människorättskommissionären talade till alla medborgare som bor i ryskockuperade regioner.

Uppmaningen kommer blott en vecka efter att Vladimir Putin uppges ha undertecknat ett nytt dekret som möjliggör utvisningar av ukrainare från ockuperade territorier.

Detta förutsatt att de inte har accepterat sina ryska pass senast 1 juli.

"En fråga om överlevnad"

Dmiytro Lubinets är tydlig med att det i det här fallet helt enkelt nu handlar om att rädda sitt eget liv, och är därför "kategoriskt emot” förslag om att ukrainska regeringen borde agera mot medborgare som överlåter sitt medborgarskap.

– Ta ett pass, överlev, vänta tills vi befriar detta territorium. Därefter håller en relevant lag på att utarbetas för att officiellt ge upp det här passet och återgå till det normala livet.

– Vi förstår att det här nu är en fråga om överlevnad.

På väg att inleda motoffensiv

Mycket tyder på att Ukraina är redo att lägga in en ny växel och inom kort inleda en motoffensiv för att ta tillbaka ockuperade områden i landet.

Man har redan tagit på sig den omfattande branden på Krym som en förberedande del av det nya försvaret.

Enligt Nick Paton Walsh, analytiker på CNN, finns dock inte mycket information om Ukrainas planer att tillgå.

Det kan tala för ukrainarnas fördel.

– Omfattningen av Moskvas interna obeslutsamhet, rivalitet och oenighet bara växer, framhåller han.

Oreda i ryska militären

Uppgifterna om att den ryska armén präglas av inre konflikter och splittring delas även av amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW.

Framför allt beror det på roterande personal på högt uppsatta militära positioner, någonting Putin uppges ha beordrat för att minska risken för att befälhavare ska samla politiskt inflytande.

Istället ska det dock ha lett till en oorganiserad och ineffektiv militär, uppger ISW enligt Sky News.

– Befälhavarna kastas sannolikt mellan att bevara sina styrkor och att stödja Putins nuvarande operativa mål, med några som väger det ena mot det andra i ett försök att behålla Putins gunst, framhåller tankesmedjan.

Foto: N. Eleazar

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen