Ukraina rasar mot Elon Musk

2023 09 08

Entreprenören och Teslagrundaren Elon Musk har hamnat i blåsväder.

Musk ska ha förhindrat en ukrainsk drönarattack mot ryska krigsfartyg vid den ockuperade Krymhalvön under förra året.

Entreprenören uppges ha stängt av drönarnas uppkoppling till satellitkommunikationssystemet Starlink – som hans företag SpaceX har försett den ukrainska militären med efter invasionen.

Drönarna, som färdades under vatten, missade därmed sina mål.

Det skriver den amerikanske författaren och journalisten Walter Isaacson i sin nya bok om förmögna personer som fått en roll i Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Isaacson uppger att flera ukrainska undervattensdrönare närmade sig de ryska krigsfartygen när de plötsligt förlorade kontakten med satellitsystemet och därmed inte kunde fullfölja attacken.

Fruktade vedergällning från Putin

Författaren hävdar att Musk beordrade Starlinks ingenjörer att stänga av tjänsten i området för att förhindra angreppet.

Entreprenören uppges ha fruktat att Rysslands diktator Vladimir Putin skulle svara med kärnvapen på en ukrainsk attack mot Krym.

– Han ska ha sagt att ”Ukraina går för långt när de försöker tillfoga Kreml ett strategiskt nederlag”, rapporterar The Guardian som tagit del av utdraget i boken.

Ukraina rasar

Ukraina har reagerat kraftigt på uppgifterna om Elon Musk.

Mychajlo Podoljak, rådgivare till den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj, anser att den påstådda nedstängningen av sattelitnätverket i förlängningen har lett till att ”civila och barn” har dödats i Ukraina.

– Ibland är ett misstag mycket mer än ett misstag. Genom att inte tillåta ukrainska drönare att förstöra en del av den ryska militärflottan tillät Elon Musk stridsfartygen att avfyra robotar mot ukrainska städer. 

– Som ett resultat av detta har civila och barn dödats. Detta är priset som vi får betala på grund  av ett för stort ego och okunnighet, skriver Podoljak på X, tidigare Twitter.

Förnekat uppgifterna

Elon Musk har förnekat uppgifterna.

I ett inlägg på X skriver han att SpaceX medvetet stängde av tjänsten i samband med attacken.

– Dessa Starlink-områden hade inte aktiverats. Space X stängde inte av något.

I Walter Isaacsons bok kommenterar Musk sin roll i Ukrainas försvarskrig mot den ryska krigsmakten.

Han beklagar att Starlink-satelliterna blivit en del av kriget.

– Starlink är inte skapat för krig. Det är till för att titta på Netflix, koppla upp sig till skolan och göra andra bra och fredliga saker. Inte drönarangrepp, säger Musk enligt CNN.

Foto: Debbie Rowe resp Volodymyr Zelenskyj

Text: Redaktionen