VM: Tyskland slår tillbaka mot Fifa

2022 11 22

Konflikten mellan det tyska fotbollsförbundet DFB och det internationella fotbollsförbundet Fifa eskalerar.

I måndags beslutade Fifa att straffa spelare som bär den regnbågsfärgade armbindeln ”One Love” under fotbolls-VM i Qatar 2022. Förbundet meddelade att ett gult kort kommer att utdelas till spelare som bär bindeln. Armbindeln är en symbol för allas lika värde och inkludering inom fotbollen.

– Vi måste hitta ämnen som alla kan ställa sig bakom, sa Fifa-chefen Gianni Infantino efter att förbundet meddelat sitt beslut. 

Fifas besked fick sju länder att backa från ett tidigare beslut om att nationernas lagkaptener skulle bära armbindeln under VM-matcherna.

Slår tillbaka

Tyskland var en av sju nationer som planerade att bära armbindeln. Nu slår landet tillbaka mot Fifa.

Det tyska fotbollsförbundet, DFB, kommer att vidta rättsliga åtgärder mot Fifa, rapporterar Bild. Enligt tidningen planerar DFB att ta fallet till Cas, idrottens skiljedomstol.

– Det som undersöks är om det finns en möjlighet att få en ansökan om så kallat provisoriskt rättskydd godkänd, framhåller den tyska tidningen.

Enligt Bilds uppgifter kommer ett beslut om bindlarna att fattas inom 48 timmar.

Bekräftar uppgifterna

Det tyska fotbollsförbundet bekräftar att de undersöker tillvägagångsätt för att kringgå Fifas bestraffning.

– Fifa har förbjudit oss att visa en symbol för mångfald och mänskliga rättigheter och kombinerade detta med massiva hot om idrottssanktioner utan att specificera dem. DFB kontrollerar om denna åtgärd från FIFA är laglig, säger Stefan Simon, talesperson för DFB, till Bild.

”Politiskt budskap”

Fifa och förbundets president Gianni Infantino anser att ”One Love"-armbindeln är ett politiskt budskap som inte är förenligt med förbundets stadgar.

Följande länder vill använda den omtalade armbindeln under sina matcher i mästerskapet:

- Belgien

- Danmark

- England

- Nederländerna

- Schweiz

- Tyskland

- Wales

Nationerna har tidigare framhävt att de kommer att bära armbindlarna trots att det leder till böter. Men när Fifa hotade med sportsliga åtgärder backade länderna.

– Fifa har varit väldigt tydliga med att man kommer införa sportsliga sanktioner om våra lagkaptener har armbindlarna på planen. Vi kan inte sätta våra spelare i den situationen, så vi har bett lagkaptenerna att inte ha bindeln i VM-matcherna. Vi var beredda att betala böter, vilket normalt brukar vara straffet för att bryta mot den här typen av regler, skrev VM-länderna i ett gemensamt uttalande.

Foto: Tingey Injury Law Firm

Text: Redaktionen