VM: Tyskland slår tillbaka mot Fifa

2022 11 22

Konflikten mellan det tyska fotbollsförbundet DFB och det internationella fotbollsförbundet Fifa eskalerar.

I måndags beslutade Fifa att straffa spelare som bär den regnbågsfärgade armbindeln ”One Love” under fotbolls-VM i Qatar 2022. Förbundet meddelade att ett gult kort kommer att utdelas till spelare som bär bindeln. Armbindeln är en symbol för allas lika värde och inkludering inom fotbollen.

– Vi måste hitta ämnen som alla kan ställa sig bakom, sa Fifa-chefen Gianni Infantino efter att förbundet meddelat sitt beslut. 

Fifas besked fick sju länder att backa från ett tidigare beslut om att nationernas lagkaptener skulle bära armbindeln under VM-matcherna.

Slår tillbaka

Tyskland var en av sju nationer som planerade att bära armbindeln. Nu slår landet tillbaka mot Fifa.

Det tyska fotbollsförbundet, DFB, kommer att vidta rättsliga åtgärder mot Fifa, rapporterar Bild. Enligt tidningen planerar DFB att ta fallet till Cas, idrottens skiljedomstol.

– Det som undersöks är om det finns en möjlighet att få en ansökan om så kallat provisoriskt rättskydd godkänd, framhåller den tyska tidningen.

Enligt Bilds uppgifter kommer ett beslut om bindlarna att fattas inom 48 timmar.

Bekräftar uppgifterna

Det tyska fotbollsförbundet bekräftar att de undersöker tillvägagångsätt för att kringgå Fifas bestraffning.

– Fifa har förbjudit oss att visa en symbol för mångfald och mänskliga rättigheter och kombinerade detta med massiva hot om idrottssanktioner utan att specificera dem. DFB kontrollerar om denna åtgärd från FIFA är laglig, säger Stefan Simon, talesperson för DFB, till Bild.

”Politiskt budskap”

Fifa och förbundets president Gianni Infantino anser att ”One Love"-armbindeln är ett politiskt budskap som inte är förenligt med förbundets stadgar.

Följande länder vill använda den omtalade armbindeln under sina matcher i mästerskapet:

- Belgien

- Danmark

- England

- Nederländerna

- Schweiz

- Tyskland

- Wales

Nationerna har tidigare framhävt att de kommer att bära armbindlarna trots att det leder till böter. Men när Fifa hotade med sportsliga åtgärder backade länderna.

– Fifa har varit väldigt tydliga med att man kommer införa sportsliga sanktioner om våra lagkaptener har armbindlarna på planen. Vi kan inte sätta våra spelare i den situationen, så vi har bett lagkaptenerna att inte ha bindeln i VM-matcherna. Vi var beredda att betala böter, vilket normalt brukar vara straffet för att bryta mot den här typen av regler, skrev VM-länderna i ett gemensamt uttalande.

Foto: Tingey Injury Law Firm

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen