70 000 personer kan hjälpa kriminella i svenska Facebookgrupper

2021 12 04

Tiotusentals personer i svenska Facebookgrupper agerar på ett sätt som kan hjälpa grovt kriminella att smita undan rättvisan.

Det handlar om grupper i sociala medier som kartlägger civila polisbilar och deras rörelser.

Kartlägger civila poliser

En av dessa grupper har så många som 70 000 medlemmar på Facebook och dessa grupper ägnar sig bland annat åt att dela bilder på civila polisbilar och uppger var någonstans i Sverige bilarna för närvarande befinner sig.

De delar också information om de civila polisbilarnas registreringsnummer och andra beskrivningar.

Kan ”hjälpa” rattfyllerister

– Jag tror inte man förstår skadan man gör. Till exempel att man låter en rattfyllerist vända och så kör den på någon annan någon annanstans. Det kan bli vilken effekt som helst, säger säkerhetschef Jens Åslund vid Polisregion Syd till Sveriges Radio.

Så ser det ut i Facebookgrupperna

SR redovisar hur kommentarerna i Facebookgrupperna kan se ut:

▪Två bilar sågs vid Svenska Mässan i Göteborg, förmodligen Säpo.

▪Narkotikapolisen, civilare. Botkyrka, Södertälje.

▪Mellan Kristinehamn och Filipstad snurrar denna bilen.

Förstör för polisen

Polisens rättsavdelning granskar nu om informationen som delas i grupperna är olaglig. Det kan handla om kriminell aktivitet om man bryter mot lagen om blåljussabotage.

– Man förstör polisens arbete med sådana här forum, säger säkerhetschef Jens Åslund vid polisen till SR.

Polismyndigheten arbetar nu för att upprätta en polisanmälan kopplat till det hela.

Inte hamna i trubbel

Facebookgruppen beskriver sin egen sida med följande ord rapporterar SR: ”Nu kan du som är med i gruppen upplysa andra att inte hamna i trubbel vilket både sparar tid och pengar”:

ANALYS

Sveriges poliser är inte ut med sina civila polispatruller på gator och torg runt om i Sverige för att skapa ”trubbel” för vanligt hederligt folk. Det handlar om att bekämpa grov kriminalitet, narkotikabrottslighet och mycket annat som leder både till mycket lidande och stora kostnader för allmänheten.

Kan leda till dödsfall

Facebookgruppernas agerande är såväl otroligt naivt och rent av livsfarligt – och det gäller även i den mån en del medlemmar i grupperna kanske tror att de bidrar till att orda så att medtrafikanter slipper böter.

Det kan handla om rattfyllerister som smiter undan och istället krockar och har livet av andra oskyldiga människor bara för att de fick information om polisens närvaro genom Facebookgruppen.

Kan hjälpa kriminella

Det är lätt att inse att även kriminella och efterspanande kan ha nytta av den här typen av Facebookgrupper. Sociala medier bidrar verkligen inte bara till positiva saker. Långt därifrån.

Foto: Polisen Kalmar Öland FB

[yop_poll id="900"]

OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen