70 000 personer kan hjälpa kriminella i svenska Facebookgrupper

2021 12 04

Tiotusentals personer i svenska Facebookgrupper agerar på ett sätt som kan hjälpa grovt kriminella att smita undan rättvisan.

Det handlar om grupper i sociala medier som kartlägger civila polisbilar och deras rörelser.

Kartlägger civila poliser

En av dessa grupper har så många som 70 000 medlemmar på Facebook och dessa grupper ägnar sig bland annat åt att dela bilder på civila polisbilar och uppger var någonstans i Sverige bilarna för närvarande befinner sig.

De delar också information om de civila polisbilarnas registreringsnummer och andra beskrivningar.

Kan ”hjälpa” rattfyllerister

– Jag tror inte man förstår skadan man gör. Till exempel att man låter en rattfyllerist vända och så kör den på någon annan någon annanstans. Det kan bli vilken effekt som helst, säger säkerhetschef Jens Åslund vid Polisregion Syd till Sveriges Radio.

Så ser det ut i Facebookgrupperna

SR redovisar hur kommentarerna i Facebookgrupperna kan se ut:

▪Två bilar sågs vid Svenska Mässan i Göteborg, förmodligen Säpo.

▪Narkotikapolisen, civilare. Botkyrka, Södertälje.

▪Mellan Kristinehamn och Filipstad snurrar denna bilen.

Förstör för polisen

Polisens rättsavdelning granskar nu om informationen som delas i grupperna är olaglig. Det kan handla om kriminell aktivitet om man bryter mot lagen om blåljussabotage.

– Man förstör polisens arbete med sådana här forum, säger säkerhetschef Jens Åslund vid polisen till SR.

Polismyndigheten arbetar nu för att upprätta en polisanmälan kopplat till det hela.

Inte hamna i trubbel

Facebookgruppen beskriver sin egen sida med följande ord rapporterar SR: ”Nu kan du som är med i gruppen upplysa andra att inte hamna i trubbel vilket både sparar tid och pengar”:

ANALYS

Sveriges poliser är inte ut med sina civila polispatruller på gator och torg runt om i Sverige för att skapa ”trubbel” för vanligt hederligt folk. Det handlar om att bekämpa grov kriminalitet, narkotikabrottslighet och mycket annat som leder både till mycket lidande och stora kostnader för allmänheten.

Kan leda till dödsfall

Facebookgruppernas agerande är såväl otroligt naivt och rent av livsfarligt – och det gäller även i den mån en del medlemmar i grupperna kanske tror att de bidrar till att orda så att medtrafikanter slipper böter.

Det kan handla om rattfyllerister som smiter undan och istället krockar och har livet av andra oskyldiga människor bara för att de fick information om polisens närvaro genom Facebookgruppen.

Kan hjälpa kriminella

Det är lätt att inse att även kriminella och efterspanande kan ha nytta av den här typen av Facebookgrupper. Sociala medier bidrar verkligen inte bara till positiva saker. Långt därifrån.

Foto: Polisen Kalmar Öland FB

[yop_poll id="900"]