70 000 personer kan hjälpa kriminella i svenska Facebookgrupper

2021 12 04

Tiotusentals personer i svenska Facebookgrupper agerar på ett sätt som kan hjälpa grovt kriminella att smita undan rättvisan.

Det handlar om grupper i sociala medier som kartlägger civila polisbilar och deras rörelser.

Kartlägger civila poliser

En av dessa grupper har så många som 70 000 medlemmar på Facebook och dessa grupper ägnar sig bland annat åt att dela bilder på civila polisbilar och uppger var någonstans i Sverige bilarna för närvarande befinner sig.

De delar också information om de civila polisbilarnas registreringsnummer och andra beskrivningar.

Kan ”hjälpa” rattfyllerister

– Jag tror inte man förstår skadan man gör. Till exempel att man låter en rattfyllerist vända och så kör den på någon annan någon annanstans. Det kan bli vilken effekt som helst, säger säkerhetschef Jens Åslund vid Polisregion Syd till Sveriges Radio.

Så ser det ut i Facebookgrupperna

SR redovisar hur kommentarerna i Facebookgrupperna kan se ut:

▪Två bilar sågs vid Svenska Mässan i Göteborg, förmodligen Säpo.

▪Narkotikapolisen, civilare. Botkyrka, Södertälje.

▪Mellan Kristinehamn och Filipstad snurrar denna bilen.

Förstör för polisen

Polisens rättsavdelning granskar nu om informationen som delas i grupperna är olaglig. Det kan handla om kriminell aktivitet om man bryter mot lagen om blåljussabotage.

– Man förstör polisens arbete med sådana här forum, säger säkerhetschef Jens Åslund vid polisen till SR.

Polismyndigheten arbetar nu för att upprätta en polisanmälan kopplat till det hela.

Inte hamna i trubbel

Facebookgruppen beskriver sin egen sida med följande ord rapporterar SR: ”Nu kan du som är med i gruppen upplysa andra att inte hamna i trubbel vilket både sparar tid och pengar”:

ANALYS

Sveriges poliser är inte ut med sina civila polispatruller på gator och torg runt om i Sverige för att skapa ”trubbel” för vanligt hederligt folk. Det handlar om att bekämpa grov kriminalitet, narkotikabrottslighet och mycket annat som leder både till mycket lidande och stora kostnader för allmänheten.

Kan leda till dödsfall

Facebookgruppernas agerande är såväl otroligt naivt och rent av livsfarligt – och det gäller även i den mån en del medlemmar i grupperna kanske tror att de bidrar till att orda så att medtrafikanter slipper böter.

Det kan handla om rattfyllerister som smiter undan och istället krockar och har livet av andra oskyldiga människor bara för att de fick information om polisens närvaro genom Facebookgruppen.

Kan hjälpa kriminella

Det är lätt att inse att även kriminella och efterspanande kan ha nytta av den här typen av Facebookgrupper. Sociala medier bidrar verkligen inte bara till positiva saker. Långt därifrån.

Foto: Polisen Kalmar Öland FB

[yop_poll id="900"]

Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen