JUST NU: Turkiets nya Sverigebesked

2022 06 15

– Vi är beredda att förhindra deras medlemskap så länge som ett år ifall det krävs.

Det säger Akif Çağatay Kılıç, ordförande för det turkiska parlamentets utrikesutskott, enligt The Guardian.

Han säger att Turkiet är beredda att stå emot så länge de nordiska länderna inte ger försäkringar om att de är villiga att ge upp stöd till kurdiska grupper som Turkiet betraktar som terroristorganisationer.

”Förtjänar respekt”

– Turkiet är den näst största armén i Nato och har tillhandhållit drönare som hjälper Ukraina. Vi förtjänar större respekt, framhäver Akif Çağatay Kılıç, enligt tidningen.

Beskedet från Turkiet sätter käppar i hjulet för de svensk-finska förhoppningarna om att situationen skulle vara utredd innan Nato-toppmötet i Madrid den 29-30 juni.

Situationen blir fryst

På en gemensam pressträff med Magdalena Andersson (S) under tisdagen varnade Finlands statsminister Sanna Marin för att Natoprocessen riskerar att avstanna om de nordiska länderna inte når en överenskommelse med Turkiet innan mötet i Madrid.

– Annars finns det en risk att situationen blir fryst, konstaterade Sanna Marin.

”Dödar mitt folk”

Utifrån Akif Çağatay Kılıç uttalande verkar en lösning innan toppmötet avlägsen.

Han fortsätter att kritisera Sverige och Finland.

– Vad ska [Sverige och Finland] göra? De har hyst terrororganisationer som dödar mitt folk, som inte respekterar våra gränser och som utgör ett existentiellt hot mot mitt land. Det enda vi kräver är att det inte är några åtskillnader. En terroristorganisation är en terroristorganisation, säger han, enligt The Guardian.  

Stoltenbergs besked

På en pressträff med Magdalena Andersson under måndagen utryckte Nato-chefen Jens Stoltenberg en hoppfullhet över Sveriges ansökningsprocess, men konstaterade att det ännu inte finns någon lösning på debaclet med Turkiet. 

– Vårt mål är att finna en lösning så snabbt som möjligt. Men det är klart att när flera nationer är inblandade så går det inte att säga en exakt när vi kan lösa detta och finna en gemensam väg framåt, sa Stoltenberg.

Toppmöte i juni

Stoltenberg avfärdade att en fullvärdig inbjudan kan vara klar vid alliansens toppmöte i Madrid 28-30 juni.

– Madridtoppmötet var aldrig en tidsgräns, betonade Nato-chefen som dock underströk att både Sverige och Finland är inbjudna till mötet.
 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Presidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen