JUST NU: Skarp kritik mot Natos Sverigehantering

2022 06 13

Sveriges ansökan till Nato har hanterats klantigt av militäralliansen.

Det anser Nato-experten Ann-Sofie Dahl.

– Att Turkiet skulle strula var förutsägbart. Det har de gjort nästan sedan de blev medlemmar i Nato och hade Stoltenberg bara tänkt efter skulle han lätt ha kunnat räkna upp en handfull gånger då turkarna satt käppar i hjulet, säger hon, till SvD.

Hon är docent i internationell politik och är sedan många år verksam i Nato-landet Danmark.

Borde lärt sig av historien

Ann-Sofie Dahl anser att Turkiets agerande kunde ha förutsetts av Nato och Jens Stoltenberg.

Landet har agerat på liknande vis förut. 

Till exempel när Danmarks före detta statsminister Anders Fogh Rasmussen skulle väljas in som ny Nato-chef 2009.

Plötsligt hotade Turkiet med sitt veto.

– De hade inte gett några sådana signaler tidigare, men sade att det var på grund av Muhammed-karikatyrerna, förklarar hon och tillägger:

– Jag tycker att Stoltenberg har varit godtrogen. Man kan inte lita på Erdogans ord och att turkarna tidigare sagt att det inte skulle vara några problem med Sveriges och Finlands ansökningar räcker inte. Man måste försäkra sig mer om att de löftena verkligen gäller.

Är hoppfull

På en gemensam pressträff med Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) under måndagen utryckte Nato-chefen Jens Stoltenberg en hoppfullhet över Sveriges ansökningsprocess, men konstaterade att det ännu inte finns någon lösning på debaclet med Turkiet. 

– Vårt mål är att finna en lösning så snabbt som möjligt. Men det är klart att när flera nationer är inblandade så går det inte att säga en exakt när vi kan lösa detta och finna en gemensam väg framåt, sa Stoltenberg enligt DN.

Toppmöte i juni

Stoltenberg avfärdade att en fullvärdig inbjudan kan vara klar vid alliansens toppmöte i Madrid 28-30 juni.

– Madridtoppmötet var aldrig en tidsgräns, betonade Nato-chefen som dock underströk att både Sverige och Finland är inbjudna till mötet.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen