JUST NU: Turkiet kräver att 33 personer utlämnas

2022 06 29

Turkiet begär att 33 personer utlämnas från Sverige och Finland.

Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt Turkiet handlar det om personer som misstänks för terrorism.

Det är oklart om det är nya namn på listan eller om det rör sig om samma personer som Turkiet tidigare begärt ska utlämnas.

Nytt avtal

Landets begäran kommer en dag efter att de nordiska länderna undertecknat ett avtal med Turkiet, som i sin tur lagt ner sitt veto mot ett svenskt-finskt Natomedlemskap.

I avtalet står det bland annat:

– Sverige och Finland ska vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar och hantera Turkiets begärda utvisningar eller utlämningar av terrormisstänkta skyndsamt och grundligt.

Minister bekräftar

Turkiets justitieminister Bekir Bozdag säger att Turkiets nya begäran ligger inom ramen för det nya avtalet, uppger AFP.

– Vi söker utlämning av terrorister från de berörda länderna enligt ramverket från den nya överenskommelsen, säger han till turkiska tv-kanalen NTV.

Närmare dialog om utlämningar

Tidigare i dag konstaterade statsminister Magdalena Andersson (S) att Sverige och Turkiet kommer att upprätta en närmare dialog om utlämningar.

– Det kommer givetvis att ske inom ramen för nationell och internationell lagstiftning, sa hon i ett uttalande, enligt Aftonbladet.

”Behöver inte vara oroligt”

Magdalena Andersson har betonat att det nya avtalet med Turkiet stärker Sveriges säkerhet.

– Jag har sovit gott. Det var en stor dag för Sverige. Ett viktigt steg in i Nato. Det är något som stärker Sveriges säkerhet, sa hon till SVT Nyheter på onsdagsmorgonen.

Hon tonade även ner oron över att avtalet kan leda till fler utlämningar till Turkiet.

– Om man inte ägnar sig åt terrorism behöver man inte vara orolig, fastslog statsministern.

Foto: Nato

Text: Redaktionen