JUST NU: Statsministern om utlämningar till Turkiet

2022 06 29

Sverige och Turkiet kommer att upprätta en närmare dialog om utlämningar.

Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) i ett uttalande, enligt Aftonbladet.

– Det kommer givetvis att ske inom ramen för nationell och internationell lagstiftning, konstaterar statsministern.

Ska vidta åtgärder

I Sveriges avtal med Turkiet står det uttryckligen att Sverige ”ska vidta konkreta åtgärder för utlämning av terroristbrottslingar och hantera Turkiets begärda utvisningar eller utlämningar av terrormisstänkta skyndsamt och grundligt”.

Tidigare har Dagens Nyheter rapporterat om att Säkerhetspolisen har en lista på ”minst ett tiotal personer” som uppges ha anknytningar till den terrorklassade organisationen PKK.

Bra överenskommelse

– Vi har haft väldigt långa diskussioner och det är svårt att veta vad exakt som fick dem att acceptera det här. Men sammantaget är det en bra överenskommelse vi har nått nu, sa Magdalena Andersson på en pressträff efter att parterna signerat avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet.

Hon betonade återigen att Sverige har vidtagit åtgärder och skärpt terrorlagstiftningen.

– Jag och Sauli Niinistö kunde berätta om alla de åtgärder som vi i Sverige har vidtagit vad gäller terroristlagstiftningen där vi de senaste åren, och nu också första juli, rejält skärper den lagstiftningen, fastslår statsministern, enligt SVT Nyheter.

Anslutningsförhandlingar nästa vecka

De avslutande anslutsförhandlingarna kommer att påbörjas nästa vecka.

Det bekräftar utrikesminister Ann Linde (S).

Hon framhäver att samtalen med Turkiet varit konstruktiva.

– Anledningen till att vi kunde komma fram var att alla parter visade en otrolig vilja att komma framåt och vara konstruktiva och att vi klargjorde att vi tar oron för terroristattacker på allvar, säger hon enligt SVT.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen