JUST NU: Sverige och Turkiet är överens

2022 06 28

Ett avtal är på plats mellan Sverige, Finland och Turkiet.

Det innebär att Turkiet häver Nato-blockaden och att landet släpper in Sverige i Nato, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till statssekreterare Oscar Stenström (S).

Statsminister Magdalena Andersson förväntas hålla en presskonferens under kvällen.

Trepartsdokument

Enligt uppgifter till de finländska tidningarna Helsingin Sanomat och Iltalehti har Sverige, Finland och Turkiet arbetat fram ett gemensamt trepartsdokument.

Dokumentet förväntas svara på Turkiets oro över terrorism och vapenexport, uppger Helsingin Sanomat.

Reuters skriver, i likhet med den finska tidningen, att dokumentet berör Turkiets orosmoln inför ett svensk-finskt Natomedlemskap.

Säpos lista

Turkiet har tidigare krävt att Sverige ska utvisa flera medborgare som enligt Ankara har anknytningar till kurdiska terrororganisationer.

Bland annat har den turkiska regimen krävt att personer med förbindelser till terrororganisationen PKK ska utvisas.

Den svenska Säkerhetspolisen uppges ha en lista på ”minst ett tiotal personer” med anknytning till PKK, enligt uppgifter till DN.

Hänvisar till Säpo

Regeringen vill inte svara på frågor om den påstådda listan, utan hänvisar till Säpo.

– Det vi kan säga är att vi har ett uppdrag att förhindra att personer som är, eller kan bli, ett säkerhetshot uppehåller eller etablerar sig i landet. Det sker utifrån de regler och lagar som finns, säger Karin Lutz pressinformatör vid Säkerhetspolisen, till DN.

Hon vill inte  bekräfta antalet individer på listan.

– Vi har ingen möjlighet att bekräfta och tala om att vi har ett visst antal personer. Vi går inte in på det med hänsyn till sekretess, personers säkerhet och integritet.

Två utvisningar i år

Enligt en källa till tidningen har två utvisningar av personer med anknytning till PKK skett i år.

Säpo är den myndighet som övervakar terrorism i Sverige. Migrationsverket fattar beslut om utvisning.

Enligt terrorforskare Magnus Ranstorp kan det bli svårt att utvisa personer med svenskt medborgarskap.

– Jag kan inte tänka mig att man kommer att utvisa någon med svenskt medborgarskap. Men är du inte svensk medborgare så har du inte samma skydd om du utgör ett hot mot rikets säkerhet, säger han till DN.

Ny lag

Sverige har utlovat krafttag mot terrorism.

Den 1 juli träder en ny terrorlagstiftning i kraft.

Nästa år kommer dessutom inte endast terrorhandlingar att betraktas som brottsliga – att tillhöra en terrororganisation kommer även kunna bestraffas, vilket inte är fallet i dag.

Fördömer terrorism

Statsminister Magdalena Andersson (S) har upprepade gånger betonat att Sverige fördömer terrorism i alla dess former, inte minst PKK.

Under måndagens pressträff med Natochefen Jens Stoltenberg framhävde Andersson återigen att PKK klassas som en terrororganisation av Sverige.

Hon fick beröm av Natos generalsekreterare.

– Sverige har tagit konkreta steg under de senaste dagarna, för att möta de turkiska motkraven. Ni har redan ändrat er lagstiftning, ni har satt i gång polisutredningar mot PKK och ser nu över Turkiet utlämningskrav, fastslog Jens Stoltenberg.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Presidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen