JUST NU: Turkiet kan inleda invasion – ”Behöver inte tillåtelse”

2022 07 21

Den turkiska regeringen vurmar för ett militärt ingripande i Syrien.

För en sådan operation behöver man inget tillstånd.

Det var åtminstone Turkiets utrikesminister Melvüt Çavuşoğlus budskap på torsdagsförmiddagen, rapporterar den turkiska och Erdoğanvänliga tidningen Daily Sabah.

Uttalandet kommer efter att den turkiska regeringen mött med Rysslands och Irans motsvarigheter i Teheran.

– Vi utbytte idéer, men vi frågade aldrig och vi frågar aldrig om tillåtelse för våra militära operationer, säger den turkiske ministern enligt Daily Sabah.

Ryssland och Iran är emot

Han betonade att Turkiet har en annan syn på Syrien än Iran och Ryssland.

De två sistnämnda länderna stöttar den syriska regimen.

Helt oacceptabelt, enligt Melvüt Çavuşoğlu.

– Det är tydligt att dessa två länder är emot våra operationer idag liksom förr. Naturligtvis är dessa länders uttalanden uppenbara. Vad vi säger är viktigt, vad vår president säger är viktigt. Vi har inte fått tillstånd från någon förr, säger han enligt den turkiska tidningen.

Vill åt terrorklassade organisationer

Det är organisationerna YPG och PKK som Turkiet framför allt vill åt. 

Enligt Turkiet har terroristattacker från grupperna ökat mot landet, och utrikesministern argumenterade att varken USA eller Ryssland skulle ha agerat på något annat sätt än med invasion.

– Vi kan inte stå med händerna bakbundna, trots att vi inte har fått tillstånd från någon av de operationer vi har genomfört hittills.

Uppmanar USA

Samtidigt har president Erdoğan uppmanat USA att dra sina trupper bort från östra sidan av floden Eufrat.

Han har också anklagat Nato och dess allierade för att stötta YPG-terrorister.

– En ny operation kommer att fortsätta att vara på vår agenda så länge som våra nationella säkerhetsproblem inte är lösta. Vi vill att Ryssland och Iran ska vara på vår sida i vår kamp mot terroristorganisationer, säger Erdoğan enligt Daily Sabah.

Turkiet har flera gånger de senaste månaderna deklarerat liknande hot.

I slutet av maj rapporterade AP exempelvis att landet vill skapa en 30 kilometer lång säker zon längs gränsen till Syrien.

Angriper terrorstämplad organisation

Redan hösten 2019 inledde Turkiet en militär offensiv mot den sydöstra delen av Syrien.

Enligt Erdoğan var syftet med operationen att slå ut Syriska demokratiska styrkorna, SDF, som av Turkiet anses som en terrororganisation på grund av dess påstådda förbindelser med Kurdistans arbetarparti PKK.

Uppgifter om krigsbrott

I samband med den militära interventionen rapporterade Amnesty om flera fall av misstänkta krigsbrott från den turkiska sidan.

Uppemot 300 000 människor uppges ha fördrivits under konflikten.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen