Turkiet byter sida – börjar leverera vapen

2024 02 05

Efter drygt tio år av frostiga relationer säger nu Turkiet ja till en uppmärksammad vapenaffär.

I ett helt decennium har Turkiet och Egypten uttryckt ömsesidig misstro och varit öppna fiender.

Detta efter att den egyptiska överbefälhavaren Abdelfattah al-Sisi 2013 avslutade det muslimska brödraskapets styre och utropade sig till ny diktator.

Kuppen följdes av att många medlemmar ur brödraskapet dödades och Recep Tayyip Erdoğan, som då var premiärminister i Turkiet, tog tydlig ställning för den avsatta presidenten Mohammed Morsi.

Erdoğan slog fast al-Sisi som en mördare och en skam för islam. Han pekade ut Egypten som “ondskan” – som i sin tur anklagade Turkiet för att ge islamister en fristad.

Byter fot

Nu byter Turkiet officiellt fot i frågan.

Från och med nu börjar turkarna tillhandahålla efterfrågade drönare till Egypten som ett tecken på en mer normaliserad relation, rapporterar Reuters.

– Normalisering i våra relationer är viktigt för att Egypten ska ha viss teknologi. Vi har ett avtal om att tillhandahålla flygfarkoster och annan teknik, bekräftar Turkiets utrikesminister Hakan Fidan.

Steg framåt

Beskedet är ett tydligt steg framåt mot försoning mellan två stora fiender.

Redan i somras tog de första stegen då länderna för första gången sedan 2013 återupprättade diplomatiska band.

– Det återspeglar den ömsesidiga viljan att förbättra de bilaterala förbindelserna i det turkiska och egyptiska folkets intresse, framhöll länderna i ett uttalande enligt Al-Jazeera.

Ekonomin i kras

Mycket av svängningen kopplas till en ansträngd ekonomi i Turkiet där landets inflationen skjutit i höjden till, periodvis, över 60 procent.

Ett stort missnöje har pyrt över den ekonomiska situationen och den turkiska regeringen har pressats hårt om att stabilisera ekonomin.

Att inleda nya samarbeten med Egypten bedöms kunna vända ekonomin åt rätt håll igen.

Efterfrågade drönare

Enligt Hakan Fidan kommer Turkiets ledare nu även att diskutera bilaterala och regionala frågor om handel, energi och säkerhet med a-Sisi.

De turkiska drönarna som ska levereras är populära på marknaden efter att ha gjort succé i Syrien, Libyen, Zerbajdzjan och Ukraina, skriver Reuters.

LÄS MER: Uppgifter: Egypten säljer tillbaka militärutrustning till Ryssland

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen