SVERIGE: Tungt besked för Liberalerna

2022 10 19

Liberalerna riskerar att uteslutas från sin partigrupp Renew Europe i EU-parlamentet.

På ett möte i dag ska ett uteslutningsärende öppnas, rapporterar SvD.

På en pressträff bekräftar Stéphane Séjourné, gruppledare för liberala Renew Europe, att det svenska partiet hänger löst.

Bakgrunden är Liberalernas samarbetsavtal med Sverigedemokraterna.

– Ett parti som är medlem i min grupp har skrivit på ett avtal som gör det möjligt för regeringen att regera med stöd från extremhögern, säger den franske politikern enligt SvD.

EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) som sitter i gruppen kan tvingas lämna sitt uppdrag om två tredjedelar av 103 medlemmarna röstar för det.

– Jag har inga problem med medlemmen i vår grupp. Hon har rätt värderingar och har alltid kämpat mot de extrema, både internt inom sitt parti och här i EU-parlamentet, understryker Stéphane Séjourné  enligt tidningen.

”Väldigt viktigt för mig”

Karin Karlsbro har svarat på kritiken.

– Jag hoppas att jag har det förtroende och stöd för arbetet som jag gör, som representant för Liberalerna, så att det inte blir aktuellt. Jag har ju engagerat mig i rättsstatfrågor, jämställdhetsfrågor och hbtq-frågor, till exempel, under min tid här i EU-parlamentet. Det är väldig viktigt för mig att få fortsätta få göra det, säger hon till SvD.

Tidigare angrepp

Under tisdagen riktade Stéphane Séjourné hård kritik mot Liberalernas samarbete med SD.

–  Den kommande svenska regeringen, som består av center-högerpartier och liberala partier, lutar sig nu mot stöd från extremhögern, sa partiledaren för den franska presidenten Emmanuel Macrons parti Renaissance, i en intervju med Politico.

Han anklagade även Liberalerna och Johan Pehrson för att försätta medlemspartierna i EU-parlamentsgruppen i ett mycket besynnerligt läge.

LÄS MER: FRANSKA REGERINGEN TILL ANGREPP MOT JOHAN PEHRSON

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen