Franska regeringen till angrepp mot Johan Pehrson

2022 10 17

Emmanuel Macrons regering går till skarpt angrepp mot Liberalerna.

– Den kommande svenska regeringen, som består av center-högerpartier och liberala partier, lutar sig nu mot stöd från extremhögern, säger Stéphane Séjourné, partiledare för den franska presidenten Emmanuel Macrons parti Renaissance, i en intervju med Politico.

“Inte vår välsignelse”

Han anklagar även Liberalerna och Johan Pehrson för att försätta medlemspartierna i EU-parlamentsgruppen “Renew Europe” i ett mycket besynnerligt läge.

Den franska regeringen meddelar vidare att gruppen planerar ett möte för att diskutera vilken väg man nu behöver ta framgent.

– Jag förstår att de svenska liberalerna blockerade extremhögern från att komma in i regeringen. Men jag beklagar avtalet och riktningen det tar, säger Stéphane Sejourné och tillägger:

– Det finns alltid andra alternativ: från en proeuropeisk regering till nyval. En regering med stöd från extremhögern har inte vår välsignelse.

Skarp intern kritik

Liberalernas partiledare har fått stå emot hård kritik sedan dess att Tidöavtalet presenterades i fredags.

Med bara dryga timmen kvar till förmiddagens statsministeromröstning gick Stockholmsliberalerna ut och krävde ett nytt partiråd för att ta ställning till avtalet.

Även partilegendaren Barbro Westerholm (L), 89 år, sågade avtalet.

Veteranen övervägde för ett par dagar sedan att lämna partiet. 

Efter att ha läst avtalet “stavelse för stavelse” har hon inte mjuknat.

– Nej, det här kan jag inte ställa upp på. Signalerna de vill sända ut är att människor som kommer från andra länder inte är önskvärda här, säger Westerholm till Aftonbladet.

Kräver nej till Kristersson 

Den interna kritiken haglade även från Liberalernas ungdomsförbund, Luf.

I fredags krävde man att huvudpartiet ska rösta nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister idag klockan 11.

– En del av innehållet är bra. Exempelvis har Liberalerna fått stort inflytande över punkterna som rör utbildningspolitiken. Resten av innehållet står dock lång ifrån liberalismen och vårt parti, framhöll företrädarna i en debattartikel i Expressen.

– Därför kräver Liberala ungdomsförbundet att Liberalerna röstar nej till Ulf Kristersson på måndag och går tillbaka till förhandlingsbordet. Vi har varnat för vad samarbetet med Sverigedemokraterna skulle innebära sedan Liberalernas vägval i mars 2021, framhäver Luf.

Foto: E. Macron resp Liberalerna

Text: Redaktionen