JUST NU: Trump rasar efter nytt besked – vill göra comeback i Vita huset

2022 06 02

Frikännandet av Hillary Clintons advokat får Donald Trump att vilja bli president på nytt.

Advokaten Michael Sussmann, som arbetade för Hillary Clinton under presidentkampanjen 2016, stod anklagad för att ha ljugit för FBI om att ha drivit fram information med målet att misstänkliggöra Donald Trump och expresidentens påstådda kopplingar till Ryssland.

Trump går i taket

Men advokaten friades av juryn, och det får Trump att gå i taket.

– De spionerade på min kampanj. De åkte fast. Om en republikan skulle ha gjort det (...) skulle det ha varit ett virtuellt dödsstraff, säger den forne presidenten till Fox News.

Vill göra comeback

Domen får dessutom ytterligare en effekt om man ska tro Trumps ord. 

Expresidenten låter nämligen meddela att frikännandet av Sussmann har gjort honom mer motiverad än någonsin att inte bara ställa upp i nästa presidentval, utan även återigen kliva in i Vita huset som USA:s president.

“Kämpa ännu hårdare”

– Om något, det får mig att vilja kämpa ännu hårdare. Om vi inte vinner är vårt land förstört. Vi har dåliga gränser, dåliga val och ett domstolssytem som inte fungerar som det ska. Vårt land förstörs systematiskt, säger Trump till den amerikanska tv-kanalen.

Misstänktes undanhålla information

I rättegångsförhandlingarna anklagades Sussmann för att ha undanhållit information för FBI om att han representerade Clintons kampanj samtidigt som han förmedlade uppgifter om påstådda kopplingar mellan ryska Alfa Bank och Trump Organization, skriver The Guardian.

“Lättad”

Efter förhandlingarna mötte advokaten pressen.

– Jag berättade sanningen för FBI, och juryn insåg tydligt det med sin enhälliga dom idag. Trots att jag är falskt anklagad är jag lättad över att rättvisan till slut segrade i mitt fall, säger Michael Sussmann enligt CNN.

Biden och Trump troliga kandidater

Nästa presidentval äger rum hösten 2024. Den sittande presidenten Joe Biden kommer vid det laget att vara 82 år gammal.

Enligt mätningar är det just Donald Trump, 78 år, som är den mest sannolika motkandidaten till Biden.

Foto: Donald Trump

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen