SVERIGE: Totalstopp till Arlanda

2023 01 03

All trafik för att ta sig till Arlanda flygplats söderifrån via motorvägen stoppas helt och hållet under förmiddagen.

Anledningen är ett flertal dramatiska olyckor på E4 mellan Upplands Väsby och Rosersberg under tisdagsmorgonen, rapporterar Aftonbladet.

En lastbil med släp har vält och blockerar just nu trafiken genom att ligga tvärs över vägen.

– Det jag har fått till mig är att det är en lastbil som har sladdat runt och dragit ner en lyktstolpe och några elledningar, så det är ganska rörigt, säger Per Johansson, ledningsoperatör på räddningstjänsten i Stockholm, till Aftonbladet.

"Väldigt omfattande"

Larmet om olyckan kom 05.28, strax före den värsta rusningstrafiken på tisdagsmorgonen.

Utöver lastbilen som har vält har dessutom mellan fyra och fem personbilar krockat.

– Det är väldigt många bilar bakom och fler som också varit inblandade i olyckan. Det här kommer att bli väldigt omfattande, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl, till Expressen. 

Ingen skadad

I skrivande stund finns inga uppgifter om att några människor ska ha kommit till skada som en följd av olyckorna.

– Vi har inte hjälpt några skadade. Som det är just nu bistår vi ambulans och Trafikverket med det vi kan göra, kontrollera så vi inte har några dieselläckage eller liknande, säger Per Johansson till SVT.

Däremot lär vägen vara avstängd under en längre tid, uppger polisen. 

– Det kommer vara det i flera timmar. Norrut kommer man inte kunna åka på framåt förmiddagen beroende på hur de får fram bärgningsbilar, säger Per Johansson till Aftonbladet.

– Vi har haft väldigt svårt att ta oss fram, konstaterar Sylvia Oldin.

Panik – lämnar taxibilar

Trafikkaoset har skapat panik för de som försöker ta sig till Arlanda via E4. TV4 rapporterar om hur taxiresenärer lämnar sina bilar för att till fots ta sig till flygplatsen. Flera fordon försöker köra i vägrenen för att ta sig fram.

På bensinstationer vittnar personal om att det inte är en bil i sikte i norrgående riktning.

– Det är tvärstopp, inga kunder alls.

Avstängt även mot söder

Även i södergående riktning på E4 har vägen stängts av på morgonen, dock en bit längre norrut.

Det rör sig om en bussbrand norr om Sundsvall som tvingat fram ett totalstopp söderut mellan trafikplats Timrå och Birsta norra på grund av kraftig rökutveckling, skriver Sundsvalls Tidning.

Inte heller här ska någon ha kommit till skada och vägen förväntas vara avstängd i södergående riktning fram till dess att bärgningsarbetet är slutfört, vilket beräknas ske runt klockan 9.

Uppmanas att ta tåget

Arlanda är Sveriges största flygplats och uppskattningsvis passerar 26 miljoner passagerare terminalerna varje år.

Flygplatsen i fråga var under sommaren kraftigt uppmärksammad för de extremt långa köerna till säkerhetskontrollen som orsakade stora problem för resenärerna.

En situation som under hösten återhämtat sig, bland annat efter att ha öppnat en ny terminal. 

På tisdagsmorgonen är köerna till säkerhetskontrollen max nio minuter, enligt Swedavias hemsida. Tågen till flygplatsen går fortsatt normalt, och Trafikverket uppmanar resenärer som ska till Arlanda att välja detta transportsätt istället.

Foto: N. Jonasson

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen